Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Asplund, moderat ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden, kommenterar Folktandvårdens tandläkarkris

Asplund om tandläkarkrisen: ”Folktandvården klarar inte sitt uppdrag”

Publicerad

Som situationen ser ut idag klarar inte Folktandvården i Västernorrland sitt uppdrag, konstaterar den politiskt ansvarige för verksamheten, moderaten Lena Asplund. Samtidigt ser hon inte något behov av några konkreta politiska åtgärder i nuläget.

Lena Asplund är ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden i region Västernorrland och därmed den som har det politiska ansvaret för Folktandvården och beskrivet köläget för patienterna som ”beklagligt”

Med var tredje tandläkartjänst obesatt måste Folktandvården idag prioritera bland patienter – akuta problem, barntandvård och de med särskilda behov går före, och det innebär att vanliga patienter hamnar i kö.

Litar på tandvårdsdirektören

I dagsläget ser Asplund inga behov till konkreta politiska åtgärder: 

– Jag har fullt förtroende för tandvårdsdirektören, säger Asplund.

– Det hon inte klarar, klarar vi inom politiken inte heller, menar hon.

Vill inte lösa problemen med hyrpersonal

Men vad har hon då för råd till de patienter som hamnat i långa köer?

– Det är beklagligt, absolut, men det finns det ju andra alternativ i länet, säger Asplund. 

Hon understryker dock att hon som ordförande för HSN inte vill ge några råd hur enskilda patienter ska lösa situationen.

I Norrbotten där tandläkarbristen är ännu större har man nu öppnat för att ta in hyrpersonal, s k stafetter för att lösa krisen,  men den vägen vill Lena Asplund inte gå

– Absolut inte, och jag hoppas man inte gör det i Norrbotten hellre, det innebär bara att man biter sig själv i svansen.

Ända sedan 90-talet har Folktandvården haft en överenskommelse att inte använda sig av inhyrd personal för att lösa bemanningsproblemen.

Hör Lena Asplund i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.