Foto: SVT /arkiv

Åtalad smet undan rättegången – i flera år

Publicerad

En brottsåtalad man från en ort Medelpad har uteblivit från rättegången flera gånger och målet har dragit ut närmare tre år på tiden. Nu JO-anmäler målsägaren Sundsvalls tingsrätt och polisen.

Den brottsmisstänkte mannen, som är i 60-årsåldern, åtalades redan i mars 2015 för övergrepp i rättssak mot en man från Sundsvallsområdet. De båda männen låg i en civilrättslig tvist sedan tidigare.

Konflikten drevs till sin spets och enligt åtalet ska den misstänkte vid ett tillfälle i november 2013 ha misshandlat sin motpart, uppmanat honom att försvinna från jordens yta och också hotat att skicka två personer på honom om han inte tog tillbaka sin anmälan och sina krav på honom i tvisten.

Han ska också brutit sönder dörren till motpartens bil vid samma tillfälle.

Dök aldrig upp

Målet har enligt anmälan satts ut till huvudförhandling av Sundsvalls tingsrätt flera gånger, utan att den åtalade mannen dykt upp i rätten. Det senaste försöket ägde rum i oktober förra året.

Nu – alltså drygt fyra år efter den inträffande händelsen och nästan tre år efter det att åtalet väcktes – har målsägaren tröttnat. Han har anmält både Sundsvalls tingsrätt och polisen till Justitieombudsmannen (JO).

”Tagit för lång tid”

Han anser att delgivningen till den misstänkte har varit av den enklare typen och att domstolen borde ha kunnat se till att få den åtalade att infinna sig till rättegången.

Han tycker också att polisens utredning av händelsen tagit alldeles för lång tid.

Mår dåligt

Mannen säger sig må mycket dåligt av den utdragna processen. ”Det tynger och blir bara tyngre psykiskt och fysiskt, det gnager i mig, tär på min familj mycket. Nu vill jag ha avslut och försöka gå vidare.”

JO har nu uppmanat Sundsvalls tingsrätt att lämna upplysningar om handläggningstiden i det aktuella målet och ge en bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.