Ofta tvingas barn arbeta i mineralgruvorna under omänskliga förhållanden. Foto: TT

Återvinn din surfplatta och skydda barn från gruvarbete

Uppdaterad
Publicerad

IT branschen måste bli bättre på återvinning av datorer och mobiler. Det är huvudbudskapet vid årets IT-arena som pågår i Sundsvall.

Tre år – så lång är snittålder på IT prylarna när vi byter ut dem. Medan vi är duktiga på att lämna kartonger och plastpåsar till återvinningen, är det sämre med datorer, mobiler och surfplattor.

– De hamnar oftast i byrålådan hemma och likadant är det på våra arbetsplatser, säger Gabriella Norberg, platschef på Atea, som arrangerar IT-arenan.

Foto: Barbro Sellin, SVT

Barnarbete

I varje mobiltelefon, surfplatta och dator finns mineraler och metaller ofta från gruvor i utvecklingsländer. Gabriella Norberg  kallar det ”konfliktmineraler”.

– Mineralbrytningen sker i Kongo till exempel, där arbetsförhållandena är helt fasansfulla. Man skickar ner barn i gångarna som är så smala och trånga att det kommer inte ner vuxna i dem, berättar hon.

Med en högre grad av återanvändning och återtag av produkterna skulle den typen av mineralbrytningen och också barnarbetet minska.

Återanvändning

Idag är snittåldern på våra IT-prylar 36 månader när vi byter ut dem. Det betyder inte att de är obrukbara.

– Det är hög återanvändningsgrad. Åttio procent går att återvända och tjugo procent går till återvinnig, säger Gabriella Norberg.

Målet är att inpränta branschens ansvar för de produkter som den producerar och konsumerar och ta hand om dem på ett hållbart sätt.

Konfliktminieraler

Minelraler som utvinns i områden där det pågår väpnade konflikter. Mineralerna bidrar till att finansiera en av eller båda parterna i konflikten. Tvångsarbete är vanligt och arbetsförhållandena är ofta omänskliga. Det met kända området där konflikmineraler utvinns är Demokratiska republiken Kongo (Kinshasa). Mineraleran är efterfrågade i i elektronikindustrin.

Källa IDG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.