Äventyrsbad skärper säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Flera besökare på äventyrsbadet Paradiset i Örnsköldsvik har anmält att de har ofredats sexuellt. Nu skärps rutinerna för att öka säkerheten.

Paradiset i Örnsköldsvik och Himlabadet är ett välbesökta äventyrsbad i Västernorrland, men den senaste tiden har de uppmärksammats på grund av flera anmälningar om sexuellt ofredande på anläggningarna. Framför allt är det i attraktionen Magic Eye, en 133 respektive 180 meter lång vattenrutschkana, som sticker ut när det gäller plats för ofredanden. På grund av att rutschkanan på vissa delar saknar belysning är det svårt att utreda de anmälningar som har upprättats.

– Åker man in flera personer i en täckt rutschkana som saknar belysning och någon blir utsatt för något sexuellt så är det svårt att veta vem som har gjort vad. Det krävs att man kan identifiera rätt misstänkt till rätt handling men är det mörkt så går inte det, säger chefsåklagare Marina Amonsson.

Nu ska belysningen i Magic Eye ändras och övervakningen av attraktionerna ska bli bättre. Nya rutiner för att besökare ska känna sig tryggare och minska riskerna att badande blir utsatta har upprättats. Skyltar på flera språk ska sättas upp och besökare ska informeras om vilka regler som gäller.

– Vi har påbörjat åtgärder. Belysningen i Magic Eye har justerats och vi har satt upp skyltar som förklarar våra regler på flera språk. Dessutom har vi ansökt hos länsstyrelsen om att sätta upp kameror, säger Hans Bergqvist, arenachef på Himlabadet.

Marina Amonsson utreder just nu ett sexuellt ofredande som ska ha inträffat på Himlabadet i Sundsvall tidigare. Hon menar att säkerheten måste sättas före upplevelsen och integriteten på äventyrsbaden.

– Man kanske förstör spänningen men jag ser gärna att rutschkanorna får belysning. Utifrån mitt jobb skulle jag vilja ha kameror också. Då går det ju att få bevisning. Man kommer in på andra frågor som integritet och så men det är vad som behövs, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.