Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt begravningslagen ska en avliden person begravas eller kremeras inom 30 dagar. Fallet i Sundsvall, där en avliden person har förvarats på bårhuset sedan i våras, har upprört flera inblandade. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Avliden har förvarats på bårhuset sedan i våras – ”Jättesorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

En avliden person har legat på bårhuset på Sundsvalls sjukhus sedan den 10 april förra året trots att begravningslagen säger att begravning ska ske senast 30 dagar efter dödsfallet.
– Det är inte lyckat, säger enhetschefen Ingela Pirttilä.
Nu kräver Skatteverket att kommunen agerar.

Den aktuella personen avled under våren 2019 och har förvarats på bårhuset sedan den 10 april. Människor med insyn i verksamheten konstaterar att det är mycket ovanligt att avlidna personer förvaras så länge.

Ska begravas eller kremeras inom 30 dagar

Samtidigt säger begravningslagen att en avliden ska begravas eller kremeras inom 30 dagar. Fallet har upprört flera inblandade.

– Det är inte lyckosamt att någon blir liggande längre än det står i lagen, säger Ingela Pirttilä som är enhetschef på avdelningen för Patologi och cytologi på Sundsvalls sjukhus.

Ovärdig situation

På bårhuset förvaras kroppar vid en temperatur på fem plusgrader vilket efter så lång tid kan resultera i att förruttnelseprocessen inleds och inblandade personer upplever situationen som djupt ovärdig och motbjudande.

Bakgrunden till att den avlidne blivit liggande på bårhuset är att dödsboet av okänd anledning inte genomfört begravningen.

– Så här får det inte gå till, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

”Jättesorgligt”

Hon konstaterar att det inte finns något gällande anstånd i nuläget och förklarar att Skatteverket har kontaktat Sundsvalls kommun i frågan. Kommunen har nu ansvaret för att lösa frågan.

– Det är jättesorgligt att en människa inte får komma i jorden. Vi har kontaktat dödsboet och nu har de anhöriga en möjlighet att anordna det här själva, annars måste kommunen agera, säger Annika Backström på Sundsvalls kommun.

– Om det blir genom att vi står för arrangemanget eller om vi kan få de anhöriga att förstå att nu måste de få sin avlidna anhörige i jorden, det återstår att se, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer