Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bäckrödingen ska bort Foto: SVT arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bäckrödingen ska utrotas i Sulån och flera andra vattendrag

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska bäckrödingen bort. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ska tillsammans med flera länsstyrelser genomföra ett projekt för att utrota arten i flera mindre vattendrag, bland annat i Sulåns vattensystem i Västernorrland.

Bäckröding är en amerikansk fiskart som planterats in i svenska vatten under 1900-talet. Arten har etablerat sig på många håll och finns på omkring 300 platser i landet.

Bäckrödingen är ett hot mot inhemska arter som öring och även flodpärlmussla, då den hotar konkurrera ut naturliga öringsbestånd som i sin tur är nödvändiga för flodpärlmusslans möjlighet att sprida sig.

Aggressivt beteende

– Bäckrödingen växer fort och har ett aggressivt beteende och blir dessutom könsmogen snabbare än vår vanliga öring, så den har en stor fördel i mindre vatten, säger Fredrik Schaerström på länsstyrelsen i Västernorrland.

För att skydda inhemska arter ska SLU genomföra ett projekt där man ska försöka utrota ett antal bestånd av bäckröding i Västernorrlands, Jämtlands och Västerbottens län. I Västernorrland kommer man att genomföra försöket till utfiskning i Sulån nordväst om Sundsvall, där bäckrödingen ska decimeras med så kallat elfiske.

Gillas av ortsbefolkningen

Bo Sandström som bor vid Sulån är positiv till projektet trots att han brukar fiska i ån och få mycket bäckröding.

– Det tycker jag är bra, jag vill ha tillbaka öringen, säger han.

Hör mera om projektet i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer