Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skogarna skövlas av barkborrarnas angrepp. Utsatta fällor med doftämnen av feromoner lockar bort barkborrana från träden. Foto: Sophia Vestrin/SVT

Barkborren skövlar våra skogar – en ny art från Ryssland hotar

Uppdaterad
Publicerad

Barkborrar är ett stort problem för skogsindustrin eftersom de massdödar träd. Nu kan en ännu mer aggressiv art nå Sveriges skogar från Ryssland.

– Det är inte en fråga om den ryska barkborren kommer hit, det är en fråga om när, säger Erik Hedenström prefekt vid Institutionen för kemiteknik.

Det finns 90 arter av barkborrar i de svenska skogarna, de angriper granarnas bark och träden dör. Nu har ett nytt hot upptäckts från Ryssland – en allätare som tar sig an det mesta i sin väg.

– Det är inte omöjligt att arten från Ryssland kan angripa även tallar, säger Erik Hedenström.

Fånga barkborrar via doftämnen

Mittuniversitetets kemigrupp är erkänt duktiga på doftkommunikation mellan insekter. De har ett samarbete med ryska forskare för att ta fram ett doftämne av feromoner, som kan fånga in de ryska barkborrarna och stoppa spridningen.

– Feromonbeten ska inte bara användas inom forskning, utan också för att kunna skydda utsatta skogar på ett miljövänligt sätt, säger Erik Hedenström.

Ännu har man inte upptäckt någon barkborre av den nya arten i Sverige, men risken finns att den kommer att komma via timmer och hamnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer