Hör Anne Thelander, länsverksamhetschef barnmedicin, om det tragiska dödsfallet. Foto: SVT

Pojke med blodförgiftning avled på Örnsköldsviks sjukhus – var smittad av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

En 20 månader gammal pojke avled på Örnsköldsviks sjukhus strax före nyår. Prover visade att barnet var smittat av coronavirus, men dödsorsaken är ännu inte fastställd.

– Vi har gjort en avvikelseanmälan och vår chefläkare undersöker fallet, säger länsverksamhetschefen vid barn- och ungdomsmedicin.

Hittills under pandemin är det bara ett fåtal barn i Sverige som blivit allvarligt sjuka av coronaviruset och fem barn i åldersgruppen 0-9 har dött av viruset, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Nu arbetar vården för att fastställa vad som orsakade den lilla pojkens död i Örnsköldsvik. Läkarna i Örnsköldsvik tog tidigare i veckan hjälp av en nationell expertpanel.

Coronaviruset i Västernorrland

– Deras slutsats var att dödsorsaken troligen var en blodförgiftning, säger Anne Thelander som är chef för Region Västernorrlands barn- och ungdomsmedicin.

Hör henne berätta vad experterna kommit fram till hittills i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet