Foto: Janerik Henriksson TT / SVT

Finansdepartementet: ”Bärnäringens beräkningar är felaktiga”

Uppdaterad
Publicerad

Finansdepartementet menar att bärnäringens beräkningar delvis bygger på felaktiga förutsättningar. Samtidigt påpekar departementet att det krävs en lönehöjning på mellan 12 och 15 procent för att lönen ska förbli densamma efter en förändring av SINK-skatten.

Förslaget till en förändrad SINK-skatt (Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) innebär att till exempel utländska bärplockare ska betala skatt i Sverige riskerar att det inte längre bli lönsamt för dem att arbeta här. Eftersom utländsk arbetskraft är viktig för bärnäringen är branschen oroad.

Finansdepartementet svarar på bärnäringens kritik i ett mail till SVT.

Dubbel beskattning

Departementet skriver att näringens beräkningar bygger på felaktiga förutsättningar. Bärnäringen har räknat med att de ska betala arbetsgivaravgifter på bärplockarnas löner, det stämmer inte.

Sedan kommer bärplockarna sannolikt inte kommer att betala skatt i sina hemländer, ”Eftersom de flesta länder eliminerar dubbelbeskattning för personer med hemvist i landet, innebär förslaget /.../rent principiellt att beskattningen överförs från arbetstagarnas hemländer till Sverige.”

Höjda löner

För att locka arbetskraft behöver företagen höja bruttolönen med uppskattningsvis 12 till 15 procent för att nettolönen ska förbli oförändrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.