Foto: Barbro Sellin/SVT

Barnmorskor i Sundsvall stöttar kollegorna i Örnsköldsvik

Publicerad

I ett öppet brev ger barnmorskorna vid Sundsvalls sjukhus sitt stöd till kollegerna i Örnsköldsvik.
Här är delar av skrivelsen. Den är undertecknad av Elin Fällström, barnmorska vid kvinnokliniken i Sundsvall och också ordförande i barnmorskeförbundets lokalförening i Västernorrland.

”...Vi barnmorskor i Sundsvall sluter upp bakom Örnsköldsviks barnmorskors krav, vi står enade i detta. I enbart Sundsvall saknas det 13 heltidsanställda barnmorskor och vi tar redan nu extrapass utöver vår ordinarie tjänstgöring. Hur ska vi då orka att fortsätta över sommaren dessutom?

Region Västernorrland har beslutat att anlita stafettbarnmorskor för att täcka upp den personalbrist som finns i regionen. Lönen för en stafettbarnmorska ligger utannonserad på olika bolag upp till 95,000 kr/månad under vecka 25–33.

”Obefintlig löneutveckling”

För att en stafettbarnmorska skall fungera på arbetsplatsen krävs att vi som är ordinarie personal skolar in, stöttar, täcker upp och är behjälplig under de veckor som denne arbetar hos oss. Något som både tar tid och kräver energi då man samtidigt skall utföra det arbete som man själv har ansvar för...”

”...Barnmorskor som yrkesgrupp har en obefintlig löneutveckling. I Region Västernorrland så kan en nyutexaminerad barnmorska gå in på en grundlön som överstiger en barnmorska med flera års erfarenhet...”

”Grundlönen måste höjas”

”...Vi anser att grundlönen för alla barnmorskor måste höjas för att vi ska få en rimlig lön för det arbete som vi utför. Höjda grundlöner, ej lönepåslag eller liknande tillfälliga ersättningar.

Detta ska baseras på yrkesverksamma år, kompetens, utbildning och erfarenhet. Man måste se över lönerna för alla barnmorskor där de som har arbetat längst ska ha fått en bra löneutveckling efter många års arbete.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer