Bästa ridskolan finns i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bästa ridskola ligger i Sundsvall. Priset delades nyligen ut på en gala anordnad av Svenska Ridsportförbundet. Framgångsreceptet stavas: sammanhållning och socialt engagemang.

– Jag satt och jobbade med budgeten när beskedet kom per telefon. Och jag trodde först inte att det var sant. Det kändes euforiskt och som en otrolig bekräftelse både för egen del och för klubbens del, säger ridskolechefen Birgitta ”Gittan” Lindstrand.

Ett lagarbete

Årets ridskola heter Sundsvalls Fältrittklubb och ligger i Färsta i Sundsvall. Här har Birgitta Lindstrand varit ridskolechef i drygt 30 år. Hon menar att det är ett gediget och hårt arbete som ligger bakom utmärkelsen, som delades ut på Berns i slutet av november. Sin egen del i priset tonar hon ner. Det är ett lagarbete som ligger bakom, säger hon.

-  Jag är en del i en fantastisk gemenskap här ute på Färsta och det är det som känns så skönt. Däremot har jag säkert präglat föreningen med mina grundvärderingar.

Krisen enade

Priset får klubben för sina två hörnsternar i verksamheten: god sammanhållning och socialt engagemang. Gemenskapen i klubben har stärkts av motgångar. För två år sedan rasade ridtältet av tunga snömassor. Krisen enade. 

– Ska vi vara riktigt krass så har det ju varit ett lyft för föreningen att det där tältet rasade, fast det var en katastrof när det hände. Det har skapat en otrolig sammanhållning och gemenskap och det har alltså dykt upp medlemmar som vi inte sett på hur många år som helst , som helt självkart vill vara med och jobba för att vi ska få ett nytt ridhus.

Tuff ekonomi

Medlemmarna har samlat ihop 600 000 kronor hitills. Men det behövs mer. Ett nytt tält går på 3,5 miljoner kronor. Samtidigt kämpar klubben, precis som många andra, med sin ekonomi.

– Vi syns inte lika mycket i media, som andra stora sporter. Det är stor konkurrens mellan olika föreningar. Dessutom har bidragen förändrats. De har minskat genom åren, konstaterar hon.

Hjälper skoltrötta ungdomar

Klubben har också ett mångårigt socialt engagemang. Unga tjejer som har det tufft i skolan får ett socialt sammanhang och får bygga upp sitt självförtroende genom att vara i stallet. Det rör sig om tjejer i högstadiet, som kanske har svårt med kompisar och kommer efter i skolarbetet. Engagemanget sker i samarbete med skolan. Tidigare fick man betalt av kommunen, men numera sker arbetet helt ideellt.

-  Vad vi här på ridskolan erbjuder är en ganska trygg miljö. Jag behöver inte se ut på ett visst sätt, jag behöver inte vara på ett visst sätt. Jag behöver bara vara någorlunda schysst. Det gör att tjejerna i den här tillåtande miljön tillsammans med hästen, som är väldigt tillåtande, kan hitta en ny säkerhet inombords. De hittar lite självkänsla, de hittar ett annat självförtroende. Vilket gör, att tillsammans med mognad, kan de ta sig an skolan, säger Birgitta Lindstrand.

”Livsavgörande”

En av dom som blivit hjälpt i stallet är Amanda Landell. För henne har insatsen varit avgörande. Hon kom till stallet när hon var 14 och hade det jobbigt. I dag är hon 20 år och har fortfarande ett kärt förhållandet till hästar och stallmiljön.

-  Det har gjort otrolig skillnad. Det har byggt upp mig som person och jag har fått vänner för livet. Sedan har jag också fått en häst för livet kan man säga. Det här är andra hemmet, säger hon och berömmer personalen som jobbar på Färsta. Bland annat ”Gittan”, som varit och är ett stort stöd.

Frontfigur utan scenbehov

 – Jag har inget behov att stå på scen. Jag står hellre bakom och knuffar människor framför mig för att kunna se att andra lyckas. Det tycker jag är helt otroligt. Det är det som är att vara ledare, tycker jag, avslutar Birgitta Lindstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.