Foto: SVT

BB-ockupanterna: ”Orolig att opinionen ska vända”

Uppdaterad
Publicerad

Ska BB-ockupanterna sitta kvar i sjukhusets entré? Det ska diskuteras i kväll under ett stormöte med anledning av coronavirusets framfart och att regionen infört besöksförbud på vårdavdelningarna.
– Vi är lite oroliga att opinionen ska vända sig mot oss om vi skulle vägra om regionen säger åt oss att lämna entrén på grund av smittorisken, säger Lennart Häggkvist, ordförande för ockupanterna.

Ett förslag som ockupanterna ska diskutera under kvällen är om man ska stanna kvar i entrén om regionen kommer med något nytt besked, eller om man ska flytta ockupationen till en annan lokal under tiden smittan är aktuell.

Fler säger ifrån sig att ockupera

Redan nu märker de av att allt färre ockuperar på sjukhuset.

– Flera har redan sagt ifrån sig att ockupera de senaste dagarna – av rädsla för att bli sjuka, säger Lennart Häggkvist.

Vid en normal avhysning skulle ockupanterna vägra att flytta på sig. Men coronaviruset och risken för smitta ställer det i ett annat sken.

– Vi är lite ju lite oroliga att opinionen ska vända sig mot oss om vi skulle vägra när regionen säger åt oss att lämna entrén på grund av smittorisken. I det läget skulle vi ju inte gärna kunna stanna kvar då.

Svårt att få igång ockupationen på nytt

Men ännu så länge har man inte hört något från regionen. Lennart Hägglund menar också att det skulle bli svårt att få igång ockupationen på nytt med nuvarande organisation om de skulle välja att avbryta den tillfälligt under några veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet