Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas att vi öppnar efter sommaren” – hör verksamhetschefen Helena Dalin om stängningen i klippet ovan. Foto: SVT/Shanker Prem

BB i Örnsköldsvik stänger i sex veckor i sommar: ”Kommer skapa oro”

Uppdaterad
Publicerad

Under totalt sex veckor kommer barnkliniken och BB i Örnsköldsvik hålla stängt på grund av läkarbrist. Dessa veckor blir Sundsvall enda förlossningen som är öppen i regionen.

– Det kommer skapa en hel del oro, framför allt för gravida kvinnor. Det skapar även en oro att förlossningsvården ska minska ännu mer i länet, säger Helena Dalin, verksamhetschef kvinnosjukvård.

Stängningen är uppdelad i två perioder, vecka 26 till 28 och vecka 32 till 34. Tidigare meddelades att det skulle vara stängt även vecka 35 men där kommer nu regionledningen med motbud: vecka 35, från den 28 augusti till den 3 september, kommer barnkliniken och BB i Örnsköldsvik att hålla öppet som vanligt.

Anledningen till stängningen är att det saknas barnläkare på barnkliniken i Örnsköldsvik. Därför kommer även förlossningen hålla stängt.

– Gravida kvinnor kommer få hem information i brevlådan och på 1177 om vad som gäller under stängningsveckorna, säger Helena Dalin verksamhetschef kvinnosjukvård.

Enbart Sundsvall som är öppet

Under stängningsperioderna är det enbart förlossningen i Sundsvall som har öppet i länet. För kvinnor som bor i Örnsköldsvik blir det 15 mil till Sundsvall, om de inte väljer att åka till exempelvis Umeå.

– Är man gravid i vecka 21+6 ska man alltid kontakta förlossningen om man har symtom eller besvär. Veckorna innan om man är gravid är vården precis som vanligt i Örnsköldsvik, all kvinnosjukvård finns kvar. Det här gäller just förlossningen och gravida i vecka 21+6, säger Helena Dalin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.