Benoît Rugumahos bok har blivit till en dokumentärfilm. Foto: Tiffany Lind/SVT

Benoîts bok och vittnesmål från folkmordet i Rwanda blir film

Publicerad

Benoît Rugumaho var 28 år när folkmordet i Rwanda bröt ut den sjätte april 1994. Under flera år fick han sedan fly med sin fru, och år 1998 fick de hjälp att komma till Sverige. Nu har hans bok och vittnesmål blivit till en dokumentärfilm.

Benoît Rugumaho var en aktiv fotbollsspelare som studerade och drömde om en akademisk karriär i Rwanda, istället fick han fly i juli 1994 efter folkmordet. Benoît och hans fru Cécile kände sig hotade på grund av etniska förföljelser och att de var intellektuella hutuer.

– Min fru var gravid och fick barn under flykten. Efter två veckor dog det, vi hann inte ge honom något namn för vi tänkte bara på militärerna som var bakom oss och dödade flyktingar, säger Benoît.

Massakrer på flyktingar

Under två år var de på flykt i dåvarande Zaire och 1998 kunde Benoît och hans fru komma till Sverige med hjälp av FN.

2004 publicerades Benoîts första bok ”Blodbadet på Rwandiska flyktingar i Zaire: vittnesmål från den överlevande” på franska. 2010 kom en svensk översättning. I boken vittnar han bland annat om massakrer på flyktingar i Kongo och att mördare där går fria. För två år sedan blev han kontaktad av ett produktionsbolag i Spanien som ville göra en dokumentärfilm av hans vittnesmål.

Vill avslöja sanningen

Syftet med den är att avslöja sanningen om tragedierna i Rwanda, enligt Benoît. Han menar också att ingen än i dag har ställts inför rätta för det som utlöste folkmordet. Nämligen nedskjutningen av det plan som den dåvarande presidenten Juvénal Habyarimana färdades i, där både presidenten och besättningen dog på grund av kraschen.

– Dokumentärfilmen berättar om sanningen om tragedin i Rwanda, säger Benoît.

Benoîts säkerhet hotad

I dag bor Benoît med sin familj i Västernorrland och han berättar att trots att hans säkerhet, efter över 20 år i Sverige, är hotad, så vill han fortsätta tala om sanningen.

– Sverige som har tagit initiativet att ta emot mig kommer att fortsätta skydda mig. Sverige har verkligen ögonen öppna, jag är fascinerad, säger Benoît.

Det är det spanska produktionsbolaget Deer Watson films som tog kontakt med Benoît för att de ville göra dokumentärfilmen. Teamet består bland annat av regissören Jon Cuesta.

Hör Benoît berätta om hans vittnesmål och se en del av trailern av dokumentärfilmen i klippet.

Folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800.000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.

Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket en del såg som ett svek.

Efter 100 dagars dödande störtade RPF folkmordsregimen och styr än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är fortfarande landets president.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.