Foto: Ånge kommun

Benrester och skelettdelar i högar

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder slaktrester har dumpats på en plats i skogen i Ånge kommun, nu utreder kommunens miljöinspektörer händelsen och åtal kan komma att väckas.

Det är en makaber syn som möter en på platsen som ligger vid Ensillrebodarna i närheten av E 14 i Ånge kommun. Benrester och skelettdelar ligger i högar i skogen. Resterna tycks framförallt komma ifrån älgar och nu misstänker kommunens inspektörer att det handlar om en olaglig tipp.

– Omfattningen överstiger vad som är lämpligt, utredning pågår och sannolikt kommer åtalsanmälan att lämnas in, säger Tomas Jonsson som är miljöchef i Ånge kommun.

Oro för dricksvatten

Folk i trakten har befarat att ett intilliggande vattendrag riskerar att bli förorenat av slaktresterna men enligt Tomas Jonsson finns ingen sådan risk.

– Det föreligger inga risker för dricksvatten, miljö eller hälsa, säger han.

Riskerar att locka till sig rovdjur

Enligt kommunens riktlinjer för slaktavfall kan den här typen av avfall lämnas i skogen med markägarens tillstånd men ska grävas ned om det ligger i närheten av bostäder eller där folk rör sig, framförallt för att undvika att locka till sig rovdjur.

I det aktuella fallet ligger platsen cirka 2 kilometer från bebyggelsen i Granboda men strax intill St Olofsleden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.