Den svenska berggrunden med bergarter som gnejs och granit är oftast stabil och lämplig för komplicerade byggnationer som vattenkraftverk men det gäller inte vid Bergeforsens kraftverk i Indalsälven där berggrunden är porös.
– Dammen vilar på den välkända alnöiten och det finns porösa stråk i berggrunden och det måste vi åtgärda för att ytterligare höja säkerheten, säger Peter Stedt på Vattenfall som är största ägare till kraftverket.
Unik grund
Den världsunika alnöiten bildades i samband med vulkanisk aktivitet som ägde rum i de här trakterna för 570 miljoner år sedan. Bergarten är kalkrik och vittrar därför lätt sönder och frågan är om alnöit är en bra grund för en stor damm.
– Skulle det bli oerhört höga flöden under en lång tid och med tanke på att det finns stråk med alnöit så är berggrunden inte lika solid som där det inte finns alnöit, konstaterar Peter Stedt men hävdar ändå att dammen är säker.
Dykare har undersökt
Enligt vattenfall handlar det om rutinmässiga förstärkningar för att klara det största flöde som kan uppstå under en period på tio tusen år, samtidigt är kraftbolaget angeläget om att utföra arbetet och dykare har undersökt älvbottnen vid utskovet.
– Vi förstärker alla dammar enligt tiotusenårsflödet och det är för att säkra upp mot framtida klimatförändringar som man tror kommer att innebära mera nederbörd och högre flöden, säger Peter Stedt.
Lång väg kvar
Arbetet vid dammen i bergeforsen inleds med en renovering av dammluckorna om ungefär ett år och sedan fortsätter man med att förstärka berggrunden under dammen. Den etappen kommer troligen inte igång förrän 2020.