Berteema får (M)othugg

Uppdaterad
Publicerad

SOLLEFTEÅ Moderaterna är splittrade i synen på sjukhusledningen i Sundsvall.

Jacomina Berteema har anklagat Sigbjörn Olofsson för att bedriva ett skräckvälde. Hon säger att han skall avlägsnas vid en alliansseger. Men den åsikten delas inte av Bengt Sörlin, landstingspolitikern, moderaternas starka namn i Sollefteå.

– Sigbjörn Olofsson har fått ett uppdrag av landstingsledningen att spara 360 miljoner kronor. Det är den uppgiften han försöker utföra på bästa sätt. Han gör bara det han har fått order om.

– Att gå ut och säga att man skall avlägsna sjukhusledningar är inte något som vi politiker skall syssla med. Använder man den metoden kan man fråga sig var gränsen går: ledningar, chefer, läkare, sjuksköterskor?

– Normalt jobbar man inte på det sättet politiskt, säger Sörlin. Men jag har förstått att Jacomina Berteema har en gås oplockad med Sigbjörn Olofsson. Det är en personlig historia.

– Jag tror inte heller att Sigbjörn bedriver något skräckvälde. Jacomina Berteema har kanske nära relationer till någon på sjukhuset som drabbats. På så sätt uppfattar hon det hela som en skräckvälde. Men Sigbjörn genomför bara de smärtsamma bantningar han ålagts.

Jacomina Berteema kommenterar kritiken från partikollegan Bengt Sörlin. Hon håller med om att hennes uttalanden om sjukhusledningen inte är något man som politiker normalt sett ska ägna sig åt men menar att det i det här fallet är nödvändigt.

– Vi har inte haft en normal situation i landstinget sedan kuppen genomfördes 2009, i det här läget är mina uttalanden fullt befogade, säger hon till Mittnytt.

Jacomina Berteema tillbakavisar Bengt Sörlins påstående om att hon ska hysa personligt agg mot sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson.

– Jag vet inte hur han kommer på den tanken. Jag har bara träffat Sigbjörn Olofsson i tjänsten, säger hon och förklarar att det är Olofssons agerande som sjukhusdirektör som fått henne att reagera.

– Han har förstört ryktet för landstinget i Västernorrland och Sundsvalls sjukhus vilket gör att vi kommer att få mycket svårt att rekrytera personal i framtiden, hävdar Berteema.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.