”Kallelsen” från företaget Dekra

Besiktningsbolag anmält

Uppdaterad
Publicerad

Bilbesiktningsföretaget Dekra har skickat ut reklam till 86 000 hushåll där man skrämmer med körförbud om inte bilen besiktigas innan månadens slut. Detta trots att ett sådant körförbud först blir aktuellt i vår.

På företagets reklamblad står det tydligt: ”Besiktiga bilen innan september är slut annars åker du på ett körförbud”, just det här brevet är daterat, till den 17 september så i bästa fall har man 13 dagar på sig. Det är bara ett problem, det är inte sant.

”Ganska många fel”

Enligt bolaget så har man skickat fel datum till de som har besiktningsperiod mellan oktober och februari. De har fått samma datum som de som har en tidigare besiktningsperiod.

– De fick samma datum vilket gjorde att det gick ut ganska många fel, säger Joakim Quick som är marknadsföringschef på Dekra.

Anmält till Konkurrensverket

86 000 fel gick ut, och över fyra tusen av dem i Västernorrland och Jämtlands län. På Konsumentverket har man precis börjat få in anmälningarna och det är inte första gången som företaget har hamnat där. Så sent om 2013 kom det in anmälningar om att man vilselett kunder genom att använda ordet kallelse.

– Det är en inbjudan till kontrollbesiktning, men internt så brukar vi kalla det för kallelse. Det är ju det som branschen har använt sedan tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer