Beslut om vindkraft för sex miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan SCA och Statkraft börja bygga två av de planerade vindkraftparkerna på gränsen mellan Jämtland och Västernorrland.

Vid en presskonferens idag  presenterade Åke Westberg SCA och Jacb Norström, vd Statkraft planerna kring sex miljardersinvestringen i två parker i Ragunda, Strömsund och Sollefteå.

Vindkraftplanerna presenterades första gången 2007. Miljödomstolen gav klartecken för byggnad, men det överklagades av Jingevaerie sambey eftersom parkerna ligger i renbetesland. Miljööverdomstolen avgjorde frågan i november i fjol till Statkrafts och SCAs fördel.

Efter den domen  och investeringsbeslutet av ägarna, kan nu vindkraftparkerna omedelbart börja byggas.

I Strömsundsparken, Ögonfägnaden, byggs 33 kraftverk som planeras tas i drift 2014. Björkhöjden i Sollefteå bebyggs med 90 kraftverk. Det kommer att ske i två etapper där den första beräknas bli färdig 2014 och den andra året därpå.

Totalt blir det 123 vindkraftverk med en årsproduktion på 1090 GWh, vilket motsvarar hushållsel till 220 000 villor eller 550 000 lägenheter, skriver Statkraft i ett pressmeddelande.

Parkerna i Ögonfägnaden och Björkhöjden är två av totalt sju vindkraftparker som SCA och Statkraft sökt tillstånd för. Två parker, Stamåsen och Mörttjärnberget, håller på att byggas och beräknas färdiga i höst och nästa år.

På ett år har Statkraft och SCA fattat beslut om vindkraftinvesteringar motsvarande 8,8 miljarder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSVAB

Mer i ämnet