Charlotta Hellhoff, förbundsdirektör på Kollektivtrafikmyndigheten, menar att minskningen av antalet passagerare kommer skapa ekonomiska problem för trafikföretagen. Hör henne här. Foto: SVT

Betydligt färre tar bussen i Coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiken påverkas märkbart av pandemiläget. Antalet resenärer är påtagligt lägre, åtminstone inom stadstrafiken i Sundsvall. Men än så länge kommer inga turer dras in – delvis av smittskyddsskäl.

Charlotta Hellhoff är förbundsdirektör på Kollektivtrafikmyndigheten,  det som för resenärerna i länet heter ”DinTur”.

Situationen är bekymmersam, menar hon, men i nuläget finns inga planer på att dra ner antalet turer.

Coronapandemin

– Vi kör som vanligt. Dels för att det ska vara lite glesare ombord av smittskyddsskäl, och dels för att de som har köpt kort ska vara säkra på att bussarna går, säger hon.

Ingen ändring så länge skolorna är öppna

Dessutom: så länge skolorna är öppna finns det inget skäl att ändra på det, menar hon. Se intervjun med Charlotta Hellhoff här ovan.

Än sä länge har man inte heller noterat märkbart högre antal sjukskrivningar bland chaufförerna.

Exakta siffror på hur mycket passagerarantalet har gått ner kommer först om ett par veckor, men enligt flera busschaufförer inom stadstrafiken i Sundsvall som SVT talat med är nivån nu mellan 10 och 25 procent av det vanliga antalet.

– Det känns nästan lite spöklikt, tyckte en av dom som SVT pratade med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet