Paradorkestern välkomnade kryssningsresenärerna till Härnösand Foto: Ylva Holmgren, SVT

Birka lade till i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen seglade kryssningsfartyget Birka Cruise in i Härnösands hamn. Det är den första av årets fem kryssningar till Höga kusten.

I går lade Birka Cruises ut för första turen på långkryssningssäsongen. Det är tidigare än någonsin och det ska bli fem turer till Höga kusten i år, tredje året som fartyget trafikerar sträckan.

Den Första hamnen fartyget anlöper var Härnösand och två dygn tillbringas i världsarvet och liksom i fjol hälsades fartygets passagerare välkomna av paradorkesterns drillflickor.

Lagom utflykt

Barbro Rendel från Stockholm var förtjust över mottagandet och hon förklarar varför hon valt att boka resan.

– Jag tyckte det var en ganska lagom utflykt, två dagar med en trevlig kryssning, god mat. Och vilket väder! säger hon.

Vad ska ni göra här?

– Titta runt lite på stan, sedan ska det avslutas med lunch på Vårdkasberget. Ytterligare en anledning – vår morfar tog faktiskt studenten här en gång i världen.

Nöjt kommunalråd

Många Härnösandsbor fanns på plats för att se fartyget. Extra nöjd var kommunalrådet Fred Nilsson (S).

– Kalmar hamnade ju som nummer ett och Härnösand som bara näst bästa sommarstad i Sverige men jag tror dom får se upp nu där nere, för jag tror redan nu att vi har passerat dom, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.