Foto: Eva Harström, SVT

Skarp kritik mot Wendela Hellmanskolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionens tillsyn av Wendela Hellmanskolan i Härnösand visar på allvarliga och omfattande brister på flera punkter. Inspektörerna pekar främst på brister i elevernas studiero och trygghet.

I de intervjuer som gjorts på skolan framkommer att både elever och lärare blivit slagna och knuffade. Elever är rädda för att vistas i närheten av olika grupperingar i korridorerna. ”Man kan få en smäll om man kommer för nära” berättar en elev. De berättar också att de inte vågar gå på toaletten själva då de är rädda för att någon ska låsa upp dörren utifrån.

Lärare misshandlas

Slagsmål förekommer och att flera lärare uppges ha blivit misshandlade av elever. Brandlarm har satts igång, inbrott och stölder förekommer.

Skolinspektionen konstaterar att skolan och huvudmannen vidtagit en del åtgärder. Men utredningen visar att det vid inspektionen inte rådde studiero i samtliga klassrum samt att alla elever inte kände sig trygga på skolan.

Rörigt i klassrummen

Men det är inte bara i korridorerna det är oroligt. Även i klassrummen har inspektörerna hittat brister.

  • Elever kom sent till lektionerna.
  • Elever pratar om annat än lektionsinnehållet vid stora delar av lektionstiden.
  • Flera elever använde mobiltelefoner och datorer till annat än undervisningen, exempelvis till att ta kort, filma, titta på film och att vara aktiv på sociala medier.
  • Elever går in och ut ur klassrummen frekvent under lektionens gång.

Reglerna gäller inte

Skolans ordningsregler är som det heter ”inte tillräckligt implementerade”. Skolans personal är inte heller konsekventa med att upprätthålla dessa. Det gäller både i själva undervisningen och i skolmiljön som helhet.

Personalen har skyldighet att anmäla kränkande behandling till rektor. Men även här finns det brister enligt inspektionen.

Ingen modersmålsundervisning

Förutom ovanstående brister finner skolinspektionen det ”anmärkningsvärt” att det i stort sett inte bedrivs någon studiehandledning på modersmål på skolan. Detta trots att relativt många elever har annat modersmål än svenska. 

Inte heller elevhälsan undkommer kritik. Det konstateras att skolan brister i sin information till föräldrarna när elever är frånvarande från undervisningen.

Fel i ledarskapet

Till sist menar Skolinspektionen att alla brister tyder på fel i skolans organisation och pedagogiska ledarskap.

Vite väntar

Skolinspektionen ger Härnösands kommun tid fram till den 15 maj att åtgärda bristerna, annars väntar 650 000 kronor i vite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.