Foto: Bengt Nordström

Björnboom blir turistattraktion

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen kom siffror som visar att björnstammen i Västernorrland har fördubblats under en dryg tioårsperiod och nu drar ett av de första försöken att göra en turistattraktion av den allt större tillgången till björn igång i länet. Vi har besökt skogarna väster om Ånge och Medelpads första björngömsle.

Bengt Nordström har redan visat den första högen med björnspillning när vi går mot gömslet som ligger några hundra meter från en skogsbilväg. Han berättar om varför han dragit igång med björnspaning från gömslet i trakten av Östavall.

– Det är en härlig känsla för mig om jag har folk sittandes här och får uppleva det här, jag blir minst lika glad som de blir om de får se en björn, förklarar Bengt.

Har björnarna koll?

Jag spanar in i skogen längs stigen och funderar lite på om björnarna har koll på oss.

– Många är onödigt björnrädda, menar Bengt som tror att en natt i gömslet kan minska den rädslan.

– Kommer man ut så här så kan man tappa det lite grand, så man törst gå ut i skogen och plocka bär och svamp, funderar han.

Det finns ett tiotal björnar i området vilket gör att chanserna att få se en björn är ganska goda. Vi hoppar in i stugan och sedan är det bara att vänta. Ett flertal korpar patrullerar ständigt området där Bengt lagt ut mat för att locka till sig djuren.

– Just nu är det älgar och rådjur från viltolyckor men det finns även björnar som inte äter kött, folk tror knappt på det men det finns de som fördrar fallfrukt och havre, mera vegetabilisk föda helt enkelt, förklarar Bengt som även har sådan mat runt gömslet.

Alla de fyra stora

Medan skymningen faller spanar vi ut över den bitvis rätt tomma myren, Bengt berättar att han haft besök av alla de fyra stora rovdjuren. Järvar visar sig då och då och lodjur förekommer också även om de inte är så vanliga. Och i vinter passerade även en varg.

– Vi har en mil till ett vargrevir så det kan komma någon varg förbi och sen har vi både kungsörn och havsörn. En lappuggla flög förbi häromkvällen, berättar Bengt Nordström.

Positiva reaktioner

Han har lagt ned åtskilliga tusen på att bygga gömslet och poängterar att det inte skett med några bidrag. Gästerna får betala en dryg tusenlapp för ett dygn men det hela är mest satt betrakta som hobbyverksamhet. Och folk i trakten tycks inte ha något emot gömslet.

– Det har varit lugnt och mycket positiva reaktioner, konstaterar Bengt.

Det börjar ljusna över myren och en större hackspett hälsar på utanför gömslet, korparna är så klart på plats men jag får acceptera att det inte blir någon björn den här gången och konstatera att det handlar om vilda djur och inga garantier.

Se hela inslaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.