Bild från åtelkamera. Foto: Ur polisens förundersökning

Björnjägare döms för brott mot jaktlagen

Publicerad

Den jägare i Örnsköldsviks kommun som åtalades efter att ha lagt ut otillåtna åtlar och kameror döms på onsdagen till 120 dagsböter för brott mot kameraövervakningslagen och förseelse mot jaktlagen.

Efter att länsstyrelsen i Dalarna fått ett anonymt tips om att det förekom illegal jakt i Örnsköldsviks kommun, och att flera kameror varit utplacerade i skogarna. När informationen kom till Länsstyrelsen i Västernorrland skickade de ut en viltbevakare som skulle undersöka platserna. På kamerorna syntes bland annat en 38-årig man och en brottsutredning påbörjades mot honom.

LÄS MER: Hårdare tag mot olaglig björnjakt

Han åtalades vid Ångermanlands tingsrätt misstänkt för grovt jaktbrott och brott mot kameraövervakningslagen. Mannen ska ha haft oregistrerade kameror uppe sedan 2012 men då inte för att skjuta rovdjuren. Men under senare år har han ha placerat ut otillåtna åtlar för att locka till sig björnar och med hjälp av kameror har han kunnat bevaka åtlarna på distans, vilket är ett brott mot jaktlagen.

Förhindra andra djur

För att inte mindre vilt som till exempel rävar inte ska nå åteln har den placerats i hinkar något högre upp, enligt viltbevakaren/besktiningspersonen. Träd i närheten kletades in i tjära också för att locka till sig björnar.

Nötkött hittades

Vid besiktning av två björnar som sköts av mannens jaktlag hittades spår av tamdjur i björnarna. Enligt besiktningspersonen ska det ha funnits rester av nötkreatur i magarna.

Mannen har erkänt att han har placerat ut kamerorna utan tillstånd.

Han döms till 120 dagsböter av Ångermanlands tingsrätt för brott mot kameraövervakningen och förseelse mot jaktlagen. Han frikänns däremot för grovt jaktbrott då tingsrätten bedömer att det inte är straffbart att skjuta en björn under jaktperioden med fel jaktmetod. Kameror som användes tas beslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Björnjakten i Västernorrland 2017

Mer i ämnet