Statistik över identifierade björnindivider i länet. Foto: Länsstyrelsen

Björnstammen i Västernorrland har fördubblats

Publicerad

Resultatet av spillningsinventeringen av björn i Jämtland och Västernorrland visar på ett överraskande resultat. I Västernorrland har stammen mer än fördubblats sedan 2004 och möjligheten att stöta på en björn i länets skogar har knappast varit större i modern tid.

Resultatet av björninventeringen har dröjt i nästan ett år men när det nu redovisas är resultatet uppseendeväckande, framförallt när det gäller Västernorrlands län.

Man räknar med att det finns mellan 350 och 360 björnar i länet, mer än dubbelt så många jämfört med den senaste inventeringen som gjordes 2004 och visade på 160 björnar.

Björnmöten allt vanligare

Ökningen innebär att det knappast varit större risk, eller möjlighet, att stöta på en björn i skogen i Västernorrland i modern tid. Men Lars Wiklund på länsstyrelsen är inte direkt förvånad över resultatet.

– Inte efter att ha pratat med forskarna som gjort sammanställningen, säger han och konstaterar också att det observeras så mycket fler björnar i Västernorrland numera.

Statistik över identifierade björnindivider i länet. Foto: Länsstyrelsen

Länsstyrelsen förklarar ökningen av björnstammen i Västernorrland främst med att andelen könsmogna honor ökat kraftigt de senaste åren och därmed bidragit med en högre tillväxt än förvaltningen varit medveten om.

– Andelen honor har ökat från 40 till 50 procent, säger Lars Wiklund.

Ökad jakt

Siffrorna innebär att förvaltningen av björnstammen i Västernorrland troligen kommer att förändras.

– Det kommer antagligen att bli en ökad avskjutning av björn i licensjakten, tror Lars Wiklund som också menar att förvaltningsmålet på 180-220 björnar kan komma att ändras.

Björninventeringen bygger på DNA-analyser av spillning som samlats in under hösten 2015 och anses av både forskare och länsstyrelse vara den mest gedigna spillningsinventering som genomförts. Insamlingen av björnspillning överträffade länsstyrelsens förväntan, 5900 prover skickades in och 80 procent innehöll DNA från björn. Aldrig tidigare har man haft en så bra bild av björnstammen i ett område.

– Det stora antalet insamlade spillningsprover med hög kvalitet ger ett mycket bra underlag för beräkningen av antalet individer, säger Jonas Kindberg, forskare i det Skandinaviska björnprojektet vid SLU.

Minskning i Jämtland

Totalt visar inventeringen att det finns 1179 björnar i Jämtland och Västernorrland. Eftersom björnarna rör sig över länsgränserna har man gjort en skattning av hur många djur som finns i varje län. För Jämtlands del ligger antalet något lägre än vid den förra inventeringen som gjordes där 2006.

I Jämtland finns omkring 870 björnar mot de cirka 970 som inventeringen 2006 visade. Minskningen anses vara en effekt av den ökade avskjutning som gjorts i länet. Någon färsk rikssiffra för björnstammen finns inte eftersom övriga län med björn inte har genomfört någon inventering i nuläget men enligt Naturvårdsverket fanns det 2013 totalt cirka 2800 björnar i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer