Tio kor från den rasdrabbade gården i Sidensjö inhystes hos familjen Forsén i Sörflärke på tisdagsmorgonen. – De har anpassat sig otroligt bra, säger Kjell Olov Forsén. Foto: Kjell Olov Forsén

”Vi tvekade aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkbonden Kjell Olov Forsén i Sörflärke, Bredbyn blev uppringd vid fyratiden natten mot tisdagen och fick frågan om att ta hand om ett tiotal kor efter takraset i Sidensjö.
– Det är självklart att man ställer upp för varandra, säger Kjell Olov.

Kjell Olov Forsén var lite sömndrucken när han fick samtalet på småtimmarna om det som hänt.

– Jag var lite yrvaken förstås när telefonen ringde den tiden. Men när jag fick frågan om vi kunde ta hand om några kor så tvekade vi aldrig. Man känner mycket för familjen som drabbats. Det är självklart att man ställer upp för varandra när något sådant här händer, säger han till SVT.

Fann sig snabbt tillrätta

Forséns har närmare 150 mjölkkor på gården. Att härbärgera tio till var inget problem.

– De fann sig snabbt tillrätta sedan de kommit hit i morse. Det har gått hur lugnt och bra till som helst. De är fantastiska djur, otroliga på att anpassa sig, säger Kjell Olov.

Bråttom

– Men det blev ju lite bråttom att få hit dem så det blev snabba ryck där på morgonen. Det är ju lite speciellt med kor som ska mjölkas två gånger om dagen. Det är det som skiljer mjölkkor från andra djur.

Hur länge stannar de?

– Svårt att säga, men det kommer att ta tid för dem att få i ordning där på gården igen. De får stanna här så länge det behövs, säger Kjell Olov Forsén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer