Foto: TT

Bolagsverket om avtalet med Akademien: ”Ingenting är uteslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Bolagsverkets miljonutbetalningar till Svenska Akademien har ifrågasatts och ingenting är uteslutet när parterna imorgon torsdag sätter sig ner att omförhandla avtalet.

Efter många turer under våren har Bolagsverket i Sundsvall och Svenska Akademien lyckats hitta ett hål i almanackan för att  sätta sig ned vid förhandlingsbordet. Ämnet för förhandlingen är det avtal som tecknades 2007 och som hittills lett till att 179 miljoner förts över från Bolagsverket till Svenska Akademien.

Säga upp avtalet?

Pengarna är en ersättning för att Bolagsverket tagit över rätten att ge ut kungörelsetidningen Post och Inrikes Tidningar som varit en stadig inkomstkälla för akademien sedan Gustaf III dagar. 2007 slutade tidningen att ges ut på papper och publiceras nu digitalt på Bolagsverkets sajt.

Bolagsverket och Svenska Akademien

SVT: Kan det vara en lösning att ni helt säger upp avtalet med Svenska Akademien?

– Ingenting är uteslutet men eftersom Post och Inrikes Tidningar är Sveriges officiella kungörelseorgan så skulle det sannolikt kräva en del lagändringar och det är främst en politisk fråga. I det här läget vill vi i första hand reda ut vad vi betalar för och om det är en rimlig kostnad, säger Karnell.

Otidsenlig lösning

SVT har i flera artiklar granskat hur avtalet kom till stånd och det står klart att betalningen via Bolagsverket var en konstruktion för att rädda akademiens inkomster när hanteringen av kungörelserna behövde moderniseras 2007. En tryckt papperstidning gav visserligen inkomster till Svenska Akademien men var långsamt och omständligt.

Den billigaste lösningen var att Bolagsverket skulle ta över kungörelsehanteringen digitalt utan inblandning av vare sig akademien eller Post och Inrikes Tidningar, men efter protester från akademien ändrades planerna.

Rimligt pris

Resultatet blev att Bolagsverket visserligen fick ta över kungörelserna digitalt men under förutsättning att det skedde under rubriken Post och Inrikes Tidningar på Bolagsverkets sajt.

För det har Bolagsverket hittills betalat 179 miljoner kronor.

– Det vi betalar för är rätten att ge ut Post och Inrikes Tidningar och det är rimligt att vi nu efter elva år har en förnyad diskussion om vad som är ett rimligt pris, säger Karnell.

Garanterade pengar

När avtalet skrevs 2007 hade regeringen och riksdagen flera skäl till varför Svenska Akademien skulle få behålla sina inkomster. Dels behövdes pengarna enligt den utredning som gjordes för att ”stärka akademiens ekonomiska oberoende”, dels behövdes pengarna för att säkra utgivningen av Svenska Akademiens Ordbok.

Eftersom Bolagsverket är en avgiftsfinansierad myndighet har utbetalningarna fått kritik från företagare som kallat det för en smygskatt på landets företagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsverket och Svenska Akademien

Mer i ämnet