Bolagsverket ska bekämpa penningtvätt och terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Bolagsverket i Sundsvall får en strategisk roll för att sätta stopp för kriminella företag som sysslar med finansiering av terrorism, penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet.

I de nya instruktioner för 2018 som Bolagsverket fick från regeringen strax före jul får man ett tydligare uppdrag att bekämpa ekonomisk brottslighet.  I mars ska Bolagsverket dels berätta vad man gör redan idag, dels berätta vad man kan göra ytterligare.

Förebygga och kontrollera

Enligt generaldirektören Annika Stenberg kommer man att starta en ny enhet som ska arbeta med kontroller. Målet är att kända brottslingar ska upptäckas och hindras att starta företag. Bolagsverket är idag en registermyndighet som huvudsakligen samlar in data om bolag och dess företrädare. Den rollen kommer att förändras. Bolagsverket ska i framtiden även förebygga och kontrollera.

– Vi ligger först i kedjan. Ekobrottsmyndigheten och polisen kommer in i kontrollen först vid misstanke om brott men vi har möjlighet att upptäcka misstänkta ekobrottslingar redan i det skedet de registrerar bolag. säger Stenberg.

Förslag till regeringen

Bolagsverket ska nu utarbeta ett antal förslag som ska lämnas till regeringskansliet under mars.

– Vi vill att Bolagsverket ska öka kontroillen när man registrerar bolag så att man inte ska kunna registrera ett bolag i kriminellt syft, säger finansminister Magdalena Andersson till SR Ekot.

I dag är Bolagsverket en registermyndighet som i första hand ska erbjuda företagare snabb service. Syfte är att underlätta för näringslivet och  stärka den ekonomiska tillväxten i landet. Något uppdrag att genomföra kontroller i jakten på kriminella företagare finns inte. Däremot används uppgifter som Bolagsverket samlar in av andra myndigheter såsom polisen, Ekobrottsmyndigheten, tullen i deras jakt på ekonomisk brottslighet.

Större uppdrag

Om Bolagsverket skulle få uppdraget att också kontrollera de företagare som vill registrera verksamhet kommer det att innebära ett betydligt större uppdrag, uppger Bolagsverket.

I det regleringsbrev regeringen fattade beslut om den 18 december anges att Bolagsverket ska arbeta förebyggande mot penningtvätt, finansiering av terrorism och andra ekobrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer