Övikshems vd Lars Österlund framför ett av bostadsbolagets hyreshus. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Bostadsbolag uppmanar till civilkurage

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget i Örnsköldsvik, Övikshem, har satt upp lappar i alla trappuppgångar. Anledningen är att de gått med i den ideella organisationen Huskurage som uppmanar boende att ingripa om de misstänker att en granne utsätts för våld och kränkningar.

Varje år dödas 20 människor av sin nuvarande eller tidigare partner. Samtidigt lever 200 000 barn i hem med våld. Därför startade kriminologen och genusvetaren Nina Rung organisationen Huskurage. Nu har alltså Övikshem anslutit sig till Huskurage med förhoppning om att deras hyresgäster ska våga ingripa om de misstänker att något inte står rätt till.

– Vi såg det här som en möjlighet att erbjuda ytterligare en möjlighet att göra våra områden tryggare. Huskurages idé och mål är ju att föhindra våld i nära relationer och vi kände att det passar oss, säger Lars Österlund som är vd på Övikshem.

Ett ingripande räcker

Huskurages handlingsplan är enkel. Misstänker en granne att något är fel kan det i vissa fall räcka med att bara ringa på dörren för att en eventuell misshandel ska upphöra. Om det behövs, ta hjälp av andra grannar. handlar det om en nödsituation ska man ringa 112.

– Det räcker att förhindra en misshandel så är det ju värt alltihop, säger Lars Österlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.