Foto: Barbro Sellin/SVT

Bostadsområde i regnbågens färger

Uppdaterad
Publicerad

Som en hyllning till HBTQ-rörelsen har det kommunala bostadsbolaget i Härnösand målat om ett bostadskvarter i regnbågens färger som invigdes under torsdagen. Plats i Härnösand var också den kända tenoren Rickard Söderberg.

Det var under en rundtur till alla Härnösandshus bostadsområden med den nya styrelsen som idén om att måla i villor i Pride-färger dök upp. Och det blev bostadskvarteret Orren centralt i Härnösand som fick bli ommålat i rött, orange, gult, grönt, blått och lila.

Foto: Härnösandshus

– Det handlar om HBTQ (homo-, bi-, transsexuella och queerpersoner), men också mångfald och tolerans i vid bemärkelse. Vi vill manifestera att alla är välkomna hos oss, samtidigt som vi rustar upp och ger färg åt vårt kanske mest slitna bostadsområde, säger Tomas Frejarö (MP), ordförande i Härnösandshus i ett pressmeddelande.

Annika Borg, marknadschef, Tomas Frejarö, styrelseordförande och Göran Albertsson, VD vid Härnösandshus. Foto: Anna-Lena Ahlström

– För några tänker jag att det här bara kommer att bli ett fräschare kvarter som blir upprustat och färglatt. För vissa så kommer det att bli också en symbol, för jag som HBTQ-person har rätt att synas och finnas i samhället, säger Tomas Frejarö (MP) till SVT.

En av Sveriges största HBTQ-profiler och operasångare, Rickard Söderberg, var i Härnösand under torsdagen för att bland annat fira de regnbågs-målade husen.

Foto: Barbro Sellin/SVT

– Att måla hus som de har gjort här, det är ju så nära vardagen som det går att göra och det går inte att komma i morgon och säga att nu tar vi bort färgen. Och det är det som är så coolt med Härnösand, att de tar ställning och står stadigt i det här, ”vi tror på mångfald och vi tror på tolerans.”, säger Rickard Söderberg.

Men målade hus är bara början, enligt vice ordförande för RFSL som också var på plats.

– Det behövs mer, det behövs insatser för att bättra bemötandet mot HBTQ-personer för att stärka hälsoarbetet. Det kan också behövas särskilt stöd för HBTQ-personer som utsätts för olika typer av hatbrott och våld och trakasserier på olika sätt, säger Magnus Kolsjö vice förbundsordförande på RFSL.

Firandet fortsätter under kvällen med allsång på Murberget med Rickard Söderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer