Hör tf förvaltningschef Annika Backström om hur de försöker lösa personalbristen i Sundsvalls kommun. Foto: Marie Selander, SVT

Personalbristen kan bli en stor utmaning för kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Brist på personal kan komma att bli den stora utmaningen för kommunerna om coronaviruset sprider sig bland anställda på boenden och i hemtjänsten. Förhoppningen är att kunna flytta personal mellan olika verksamheter.

– I dagsläget är personalförsörjningen kanske vår tuffaste utmaning, säger Annika Backström, tf förvaltningschef på Sundsvalls kommun.

Kommunen har många olika boenden, hemtjänst, personlig assistans och dagliga verksamheter.

Coronapandemin

Ansträngd situation i Sundsvalls kommun

Redan idag, med slopad karensdag och avrådan från att arbeta vid lättare förkylning, är fler än vanligt hemma och korttidssjuka.

– Vi har en ansträngd situation, konstaterar Annika Backström.

I Ånge kommun finns en liten ökning av antal sjukskrivna.

– Men den är inte oroväckande, säger socialchef Katarina Persson.

Prioriteringslista inom hemtjänsten

Inom hemtjänsten i östra Ånge finns en plan för hur ett eventuellt personaltapp ska hanteras.

– Vi har en prioriteringslista där vi börjar med att plocka bort sådant som inte är livsnödvändigt, säger Elisabeth Bergman-Eriksson, enhetschef på hemtjänsten i Ånge kommun.

Det handlar om att promenader och städning kan ställas in. Nästa steg blir att ta hjälp av andra verksamheter.

– Om exempelvis dagis- och skolverksamhet ställs in, kan det bli så att personal där måste komma och hjälpa till, säger Elisabeth Bergman-Eriksson.

Söker personal till städ och tvätt

Även Sundsvalls kommun ser över hur de ska kunna säkerställa mer personal. De har varit i kontakt med arbetsförmedlingen för att se om det finns personal som kan göra annat än vårdande uppgifter.

– Det handlar om logistik, ta emot matleveranser, sköta tvätt och städ på våra boenden. Vi försöker vara kreativa, samtidigt som vi inte riktigt vet när var och hur allt det här behövs, säger Annika Backström.

Hör Annika Backström om hur de försöker lösa personalbristen i Sundsvalls kommun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet