Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det behövs mellan 20 till 30 millimeter regn varje månad för en bra skörd. Foto: SVT

Brist på regn skapar problem för jordbruket: ”Vinterfodret används redan under sommaren”

Uppdaterad
Publicerad

Årets varma sommar har uppskattas av många människor, men det finns en del nackdelar. För jordbruket leder bristen på regn till flertalet problem för både produktion och för djuren.

På Västbo Mjölkgård har bristen på regn märkts av tydligt. Djuren får sämre möjlighet för bete då regn är väldigt viktigt för att djuren skall kunna äta bra.

– Betet till våra djur avtar och det leder till att vi får ta av vinterfodret redan nu eftersom det växer för lite, säger Karl-Åke Karlsson, bonde på Västbo Mjölkgård.

Högre kostnader

Under sensommaren 2021 har det enligt Karl-Åke Karlsson regnat runt två till tre millimeter. Det mest optimala för jordbruket är en regnmängd på 20 till 30 millimeter varje månad. För jordbruket leder bristen på regn till mindre intäkter och högre kostnader.

– Det bästa konsumenten kan göra för att hjälpa oss bönder är att köpa svensk mat och livsmedel för då finns det förutsättningar att höja priset lite grann för att kompensera våra ökade kostnader, säger Karl-Åke Karlsson.

Hör bonden Karl-Åke Karlsson berätta mer om regnets betydelse för svensk jordbruk i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer