Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örnsköldsvik räcker inte till när Hägglunds ska bygga stridsfordon för många miljarder. Hör vd:n Tommy Gustafsson Rask berätta om framtiden. Foto: Thomas Sundberg/BAE Systems Hägglunds

Miljardordrar på stridsfordon – nu söker Hägglunds i Örnsköldsvik samarbete utomlands

Publicerad

Rekordåret för BAE Systems Hägglunds innebär stora utmaningar för att kunna leverera inom utsatt tid. Men i Örnsköldsvik finns varken utbildade svetsare eller CNC-operatörer eller tillräckligt med plats för tillverkningen av bandvagnar och stridsfordon. Nu tvingas företaget söka samarbete både utanför kommunen och Sverige.

26 miljarder i orderingång det senaste året betyder att produktionen i Hägglunds verkstäder kommer att gå på högvarav i flera år. Företaget har investerat i flera nya maskiner och anställt hundratals men det kommer ändå inte att räcka.

– Det kommer att vara fullt. Vi har gått från 800 anställda till 1 300 vilket kan bli ytterligare några hundra till. Vissa delar av verkstaden kommer att gå dygnet runt. Vi har investerat i en ny laserskärmaskin som ökar kapaciteten tre gånger och vi har uppgraderat våra svetsrobotar. Vi ska också investera i ytterligare en stor bearbetningsmaskin, säger företagets vd Tommy Gustafsson Rask.

Blickar utomlands

Men trots fler anställda och investeringar i nya maskiner kommer det inte att vara tillräckligt.

– Vi tittar på om vi kan lägga ut delar av det här. Vi har samarbetspartners i flera olika länder men också i Sverige. Så vi tittar på hur vi på smartast sätt kan öka vår kapacitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT Västernorrland sammanställer Hägglunds ordrar under 2022 och jämför summan med andra verksamheter. Foto: Arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.