Foto: Marcus Lindström / SVT

Brittisk tidskrift: Västernorrland har högst smittspridning i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland var den region i Europa med högst smittspridning per 100 000 invånare den senaste veckan. Det framgår av den data som tidskriften The Economist sammanställer.

– Det känns jättetråkigt, och det känns som att ett slut blir ännu längre bort, säger Elin Andersson vid Örnsköldsviks sjukhus.

Västernorrland, och i synnerhet Örnsköldsvik, har under flera veckor haft bland Sveriges högsta spridning av coronaviruset. Numera är spridningen även bland de högsta i Europa.

I The Economists sammanställning toppade regionen den internationella listan under förra veckan.

Coronaviruset i Västernorrland

Ansträngt på sjukhuset

Vid Örnsköldsviks sjukhus är läget fortsatt ansträngt. I veckan hade kommunen flest nya fall av covid-19 i Sverige, sett till sitt invånarantal.

– Vi ser inte att patientantalet minskar, och vi kan inte börja fundera på att dra ned antalet covidplatser. Så det känns som en transportsträcka till en ljusning, säger Elin Andersson, enhetschef.

Se henne berätta mer om läget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet