Brutala spår väntar SM-deltagarna

Uppdaterad
Publicerad

SM-banorna för längdåkarna uppe på Södra berget i den kommande SM-veckan i Sundsvall är av det tuffaste slaget. – Höjdskillnaden gör att de ligger i överkant enligt Svenska skidförbundets regler, säger assisterande banläggaren Pessi Liukkonen.

Det är topografin uppe vid skidstadion på Södra berget som gör tävlingsbanorna speciella. 5-kilometsslingan har en höjdskillnad på hela 200 meter vilket ligger i överkant, enligt skidförbundets regler.

– Det är brutalt men det älskar åkarna som vill ha utmaningar, säger assisterande banläggaren Pessi Liukkonen.

Branta utförsbackar

Det finns en rad tvärbranta uppförsbackar i SM-spåren, där åkarna tvingas kämpa upp för vad som kan liknas vid en vägg. Men det mest påtagliga på Södra berget är de svängiga och branta utförsbackarna.

– Våra backar är av en annan karaktär, de ger inte åkarna tillfälle att vila, förklarar Pessi Liukkonen.

Tvära kurvor

Det går fort och det finns flera tvära kurvor i backarna vilket gör att kurvtagningen kommer att bli viktig för att skapa fart, nästan som i alpin skidåkning.

– Man sladdar inte i kurvorna utan trampar runt och det blir en avservärd skillnad för de som gör det, säger Pessi Liukkonen som menar att utförsåkningen avgöra en tävling på Södra berget.

– Det kommer att spela roll hur man klarar av det här, säger han och konstaterar att de svåraste utförsbackarna där det inte ges tillfälle till vila direkt följs av tunga uppförslut som kommer att utmana åkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.