Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Presschefen på Nobina David Erixon berättar om utredningen och han uppmanar resenärer som var ombord att kontakta dem. Han får också en fråga om bussens konstruktion. Foto: pressbild Nobina, Stina Ahlinder/SVT

Bussbolaget Nobina om olyckan där ledbuss gick av på mitten – ”Extremt ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Bussbolaget Nobina kommer att göra en utredning efter olyckan där en ledbuss vek sig och gick av på mitten, säger bolagets presschef.

– Jag har jobbat många år med kollektivtrafik men den här typen av olycka är extremt ovanlig, säger David Erixon till SVT.

På måndagsmorgonen pågick arbetet med att bärga olycksbussen. När SVT var på plats bärgade man bussen i två delar.

– Ledbussar rullar ju runtom i hela världen och vi känner oss trygga med bussarna. Det här är en enskild olycka och den är viktig att vi utreder.

Hur utreds olyckan?

Nu utreds olyckan utifrån ett standardiserat förlopp.

– Dels tittar vi igenom tekniken, vi utreder platsen och pratar med föraren och vittnen och så ser vi om det finns något som vi kan göra för att förhindra att det händer igen.

Nobina är Nordens största kollektivtrafikbolag med cirka 13 000 anställda.

Satt någon på mitten vid leden?

Hur många passagerare som var ombord kan han inte svara på och inte heller om någon befann sig i mitten av bussen där den vek sig.

– Tack och lov har ingen kommit fysiskt till skada. De här resenärerna har till fots gått vidare till närmaste hållplats.

VAD ÄR EN LEDBUSS?

En ledbuss, ledvagn eller dragspelsbuss är en längre buss som är uppdelad i två eller flera sammanfogade segment.

Det är främst längre bussar som ledas, men det finns även kortare ledbussar, dock alltid minst 12 meter.

Bussen ledas så att den är böjlig nära mitten. Runt den leden sitter ett dragspelsliknande väderskydd för att passagerarna ska kunna passera mellan bussens främre och bakre del utan att väder och vind påverkar.

Vissa ledbussar har även sittplatser i leden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.