”Ting 1” blir den högsta byggnaden i Örnsköldsvik när den står klar.

Bygge med färg

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks stadsbild har förändrats rejält de senaste åren – man kan kanske tala om byggboom. I dag samlades länets stadsplanerare för att ta sig en titt på det senaste – och högsta – bygget i stan.

Ting 1 heter det senaste bostadsprojektet i centrala Örnsköldsvik. Det handlar om 51 bostadsrätter som är byggda ovanpå tingshuset. Och det är en byggnad som utmärker sig både till färg och form.

– Rent byggnadstekniskt är det här lite som humlan som inte kan flyga. Det är förmodligen det mest komplicerade bostadshus som har byggts i Sverige, säger byggherren Nicklas Nyberg.

Huset är ett av flera stora byggen i centrum de senaste åren. Och fler bostadshus är på gång. Två fastigheter med både bostadsrätter och hyresrätter ska byggas i hamnen till hösten. Nicklas Nyberg ser flera förklaringar till utvecklingen.

– Det finns en stark entreprenörsanda i Örnsköldsvik. Inflyttningen till stan är en annan faktor, konstaterar han.

Och han får medhåll av Gunnar Lunnegård, planarkitekt på Örnsköldsviks kommun.

– Totalt sett går kommunen plus minus noll, men i staden ökar vi. Det innebär att man kan bygga den här typen av hus.

På onsdagen fanns stadsplanerare från hela Västernorrland på plats i Örnsköldsvik för att studera Ting 1, som inte minst färgmässigt drar till sig uppmärksamheten.

– Ser man till färgsättningen så ville arkitekten Gert Wingårdh att man skulle bygga vidare på Bengt Lindströms målning Women´s dance från 1968. Och den brokiga färgsättningen är ett sammandrag av hela Örnsköldsviks centra, förklarar Nicklas Nyberg.

Bakom Ting 1 står Nicklas Nyberg och Torsten Kai-Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.