Bygget som ska ge Moälven liv

Uppdaterad
Publicerad

Idag en byggarbetsplats, imorgon en vandringsled som ska rädda fisklivet i Moälven.

Som vi berättat tidigare pågår åtgärder för att återställa Moälvens vattensystem från en näst intill fisktom älv till en fungerande miljö för vandringsfisk och andra arter.

En viktig del i arbetet är att öppna vägen förbi Anundsjö kraftverk och nu är omlöpet förbi dammen i stort sett färdigbyggt.

Först i Sverige

Omlöpet förbi Anundsjö kraftverk är ett av de första i sitt slag i Sverige. En fiskväg som inte är så brant, så att de flesta arter tar sig upp. Passagen genom själva dammen sker genom en form av labyrint.

Inte bara fiskar utan även fåglar, insekter och även däggdjur som uttrar och bävrar kommer att kunna nyttja vattenvägen och passera dammen.

– Vi gör det här för att vi fick en omprövning av vattendomen, säger Jan Liif, projektledare på Statkraft.

Stora pengar

Men det är inget billigt projekt, 20 miljoner kommer den konstgjorda strömmen, som slingrar sig 550 meter i terrängen på norra sidan av älven, att kosta. Här ska det rinna 0,8 kubikmeter vatten under fiskens vandringstid och minst 0,25 kubikmeter på vintern. Omlöpet mynnar ut nedanför kraftverket i den gamla fåran som restaurerats på en sträcka av fyra kilometer. Nu är frågan om det hela kommer att fungera, kommer fisken att hitta fram.

– Ja det tror jag, när ungarna varit i havet ett par, tre år, kommer de att söka sig tillbaka dit där de är födda, menar Jan Liif.

Naturlig väg

Det här är ett av de sista stegen i försöken att återskapa miljön för vandrande arter i Moälvens vattensystem. Nu kan till exempel de laxyngel som satts ut längre upp i Norra Anundsjöån vandra tillbaka till de tänkta lekområdena uppströms kraftverket efter att ha gjort sin så kallade näringsvandring ut i Bottenhavet och ända ner till Östersjön. Kanske är omlöp något som fler kraftbolag borde överväga.

– Ja, om de blir ålagda att släppa vatten förbi så tycker jag att man ska titta lite på omgivningen och se om man kan göra en mera naturlig väg, säger Jan Liif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.