Cancerrisk på aluminiumsmältverk

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Den som jobbar på aluminiumsmältverk i tio år eller längre löper dubbelt så stor risk att få cancer, visar en ny studie av forskare i Umeå och Sundsvall.

Totalt drygt 2.200 anställda på aluminiumsmältverket Kubal (före detta Gränges) i Sundsvall har följts av statistiker, läkare och yrkeshygieniker ända sedan 1942 då verket startades.

Lungcancer

Forskarna i Umeå och Sundsvall har kommit fram till att de som jobbat på verket i minst tio år drabbades av lungcancer i dubbelt så stor utsträckning som personerna i en referensgrupp bland befolkningen i norra delen av Sverige, berättar arbetsmiljötidningen Du & jobbet.

Cancerogena ämnen i luften

Den höga förekomsten av PAH (polycykliska aromatiska kolväten) – den största gruppen av kända cancerogena ämnen – i luften i aluminiumsmältverket är har en stark koppling till den ökade förekomsten av lungcancer bland anställda på verket.

Tumörer i centrala nervsystemet

Flera fall av tumörer i centrala systemet hittades också i studien av forskarna. Men det anses sammantaget ha mindre betydelse för den förekomsten av cancerfall bland anställda vid fabriken.

Forskarrapporten kommer att presenteras i sin helhet i decembernumret av tidskriften Scandinavian Journal av Work, Environment and Health.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.