Hur ser den norrländska maskuliniteten ur? Tyck till i chatten! Foto: TT/Charlie Riedel

Chatt: Vad är norrländsk manlighet enligt dig?

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett forskningsprojekt om att vara norrländsk man på landbygden. Samtidigt visas norrländsk maskulinitet upp i ett dansprojekt.

Hur är det att vara man i Norrland? Vad är norrländsk maskulinitet? Hur tycker du att den typiske mannen på landsbygden är? Vi bad er dela med er av era tankar i vår chatt – och oj vad ni skrev!

Vad tycker du är norrländsk manlighet?

Pinnat inlägg

Tack för alla inlägg! Det har varit mycket intressant att läsa era tankar kring norrländsk manlighet. Nu stänger vi chatten för den här gången.
Hälsningar,
Per, SVT Västernorrland

Martita • Underbara norrländska män! Ni är trofasta, pålitliga och solidariska i en tid när vi har alldeles för lite av den varan. Händiga, kreativa, fötterna på jorden, praktiska, går inte runt och gnäller utan tar tag i saker fast det kan synas omöjligt och på nåt vis ordnar det sig, man tar hjälp av andra och skäms inte för det. Bra bilförare.

Skiljer er inte i första taget, om så sker brukar det vara kvinnan som initierar skilsmässa. Man håller ihop inom släkten, även om man är osams ställer man upp när det behövs.

Ni är inte mer tystlåtna än andra män, men visst finns det en del asociala enslingar som stämmer in på stereotypen.

Ni som inte tycker det är nån skillnad har kanske inte provat på?

Ekoman • Den norrländska mannen är som ett naturfenomen som rusar fram över den norrländska byggden.. det är viktigt att vi alla förstår att enda sättet att manligheten ska kunna utvecklas oavsett vart i landet den befinner sig är att den behöver bli mer ekologisk! Industrimannens tid är över nu måste den ekologiska och mer omtänksamma mannen få ta plats. Mindre skoter, mindre traktor och mindre självförtroende, hitta tillbaka till miljön och hitta till en mer ekologisk manlighet innan vi inte har någon jord kvar att bo på!

Ann-Britt Wallin • Dela hellre in i glesbygds- och stadsmanlighet. Det vore mer rättvisande. Och fråga männen om detta. Jag är tyvärr både cynisk och kategorisk.

Vildhussen • Jag tycker manlighet är trygghet i sig själv utan töntiga uppbröstningar och markera revir samt att man kan klara sig själv.

AnnaMarie • Ni som har sådana problem med att folk i olika landsändar verkligen är olika till sin karaktär, har ni själva bott och arbetat på många platser i landet? Det har jag. Och det kan jag säga, att jämföra t ex Norrland och Halland det är som att jämföra två helt olika kulturer/olika länder. Folk HAR särskiljande drag beroende på vart de kommer ifrån. En del har trevlig karaktär, andra inte. Kvinnor och män är också olika. Lägg ner det här tramsandet med att man inte får ’generalisera’ och div. andra uttjatade begrepp. Det finns folkliga drag som är typiska för vart man bor och är uppväxt. Sedan kan man bygga på det, eller bygga bort det, om man vill. Det är så fruktansvärt tråkigt och löjligt att vi i Sverige aldrig får tala om oss själva, vi ska ständigt dölja vår existens. Vi ska aldrig ha något att kunna vara stolta över, vi ska bara skämmas för att finns till. Den strategin är dömd att misslyckas. Nu frågas det efter vad som är ’norrländsk manlighet’. Bra, då svarar vi på det efter förmåga. Både kvinnor och män ha synpunkter på. Alla tycker olika. Men släng undan det tomma argumentet att alla människor över hela jorden är likadana - det är vi inte. Det är urbota fånigt att försöka förneka något som är ett faktum, bara för att passa in i det politiskt korrekta tänkandet. Skaffa gärna erfarenhet av att leva i andra landsändar, bo, arbeta och lev där. Först då kan man uttala sig om vad som utgör skillnader mellan folk och hur de är.

Vilden • Norrländsk manlighet är likvärdig med Svealändsk och Götaländsk manlighet.
Allt beror på hur mannen som individ identifierar sig som man. Lika många tolkningar som antalet män.

Pierre Lemon • Bakåtsträvande och lite dumma.

Lars Alvskog • Ser med spänning fram mot undersökningen om den svealändska mannen. För att inte tala om den götaländska mannen. Oj oj oj. Då snackar vi. Var på semester till Svealand en gång. Där var det fint. Var in en sväng i Götaland också. Där pratade de skojigt.

Marcus • Undrar om det finns ett forskningsprojekt om den Götalandske mannen, eller den Svealandske ??

David • Vänlig. Självständig. Ansvarsfull. Resursrik. Svår att nå (utan alkohol).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.