Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna MatsAnders, chef för ABF i Västernorrland har fått flera reaktioner från ilskna, oroliga och besvikna medlemmar. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Chockbesked för ABF: 500 miljoner mindre till studieförbunden

Publicerad

Utbildningsminister Mats Persson meddelade under måndagen att det blir 250 miljoner mindre till studieförbunden i budgeten för nästa år. Dessutom planeras ytterligare sänkningar för 2025 och 2026.

– Jag blev chockerad, säger Anna MatsAnders, chef ABF Västernorrland.

Regeringen föreslår en gradvis justering av statsbidraget. Förslaget innebär 250 miljoner mindre i budgeten till studieförbunden för 2024 följt av ytterligare sänkningar på 100 miljoner 2025 och 150 miljoner 2026. Detta skulle innebära en ny nivå för statsbidraget till studieförbunden på cirka 1,3 miljarder kronor 2026, jämfört med 1,8 miljarder kronor för innevarande år.

 – Vi jobbar ju med folkbildning och det kan man ju inte jämföra med utbildning. Det är en helt annan sak och det är ju så retoriken har gått när man har lagt budgeten. Att man hellre satsar på utbildning, säger Anna MatsAnders, chef Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) Västernorrland.

 Hör Anna MatsAnders i klippet om hur beskedet om budgeten togs emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.