Person från Västernorrland lurades på 18 000 kronor, hör om bedrägerifallet i klippet. Hunden och kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT/AP Photo/Dave Martin

Coronatrenden att köpa hund lockar bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har polisen märkt att flera personer som vill köpa hund har blivit lurade. Polisen tror att det kan bero på att intresset för att köpa hund har ökat under coronapandemin.

Polisen i Västernorrland har den senaste tiden fått in flera anmälningar om att människor blivit lurade när de ska köpa hund över nätet.

– Så fort det är någon trend i samhället så drar det till sig bedragare, säger Mikael Ahrtzing, polisinspektör regionalt IT-brottscentrum, region Nord.

Coronaviruset i Västernorrland

Bland annat i två fall som rör länet har personer betalat en del av summan i förskott och i slutändan hamnat helt tomhänta.

Köpare lockades till Västernorrland

Förra veckan skrev Aftonbladet om en man i Karlstad som skulle köpa en hund med sin sambo. Efter konversation med säljaren, som bodde i Västernorrland, gällande tips om hundmat och överenskommelse om pris så betalade han en handpenning på 3 000 kronor.

Några dagar senare var det dags att hämta hunden, men då fick de inte tag på säljaren. Eftersom de redan bokat hotellnatt så satte de sig ändå i bilen med de nyinköpta hundsakerna för att åka 65 mil till säljaren. När de väl var framme fanns det ingen valp – utan bara ett övergivet hus.

Polisen uppmanar nu att människor som funderar på att köpa hund ska kontakta Svenska kennelklubben innan man gör någon affär.

I klippet hör du om ett annat fall där en person från länet lurades på 18 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet