• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Vid Cobrabio i Matfors arbetar ett hundratral personer. Här pågår racet som uppehåller mängder av forskare runt om i världen just nu – att hitta ett verksamt vaccin mot covid-19.

Vaccin mot covid-19 från Matfors testas vid årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet väntas det vaccin mot covid-19 som ska produceras av Cobra Biologics i Matfors väster Sundsvall vara framtaget för kliniska test. Vaccinet som är DNA-baserat har tagits fram av en forskargrupp vid Karolinska Institutet.

I våras kunde SVT Västernorrland berätta att Cobra Biologics fått stöd av EU för att tillverka prototypen till ett vaccin mot covid-19. Det DNA-baserade vaccinet har nu tagits fram för djurförsök med siktet inställt på kliniska test efter årsskiftet.

– Målgruppen är främst personal i samhällsviktiga funktioner. Vi brukar säga att det är ett vaccin för dem som ska rädda världen, säger Lars Fahlander, som är platschef vid Cobra Biologics i Matfors.

Systerfabrik i Storbritannien

Vaccinet från Matfors är ett av ett 80-tal vaccinkandidater som tagits fram i rekordfart runt om i världen.

Efter en artikel i den vetenskapliga tidskriften Lancet i veckan sätts stort hopp till vaccinet AZD1222. Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca lovande resultat efter en fas-1 studie av vaccinet AZD1222. Deltagarna i studien utvecklade verksamma antikroppar mot viruset utan att några allvarliga biverkningar hittills noterats.

”Positivt för Matfors”

Vaccinet har tagits fram av forskare i Oxford och kommer att tillverkas av Cobra Biologics Matfors systerfabrik i Keele i Storbritannien.

Effekterna på tillverkningen i Keele väntas i Matfors bli indirekta, men positiva, uppger Lars Fahlander. Fabriken i Keele är inriktad på tillverkning av virusbaserade vacciner medan Matforsfabriken är inriktad mot vacciner baserade på DNA, virala vektorer, mikrobiota och tekniska proteiner.

Vaccin på rekordtid

Den produktion av DNA-vaccinet som håller på att skalas upp i Matfors har fått 1,2 miljoner euro i stöd av EU. Projektet är ett så kallat öppet forskningsprojekt som syftar till att ta fram ett vaccin på rekordtid.

Idén är att forskare, läkemedelsföretag och tillverkare ska dela kunskapen i syfte att nå snabba resultat.  Men även om kliniska försök kan komma att inledas vid årsskiftet lär det dröja fyra till fem år innan vaccinet från Matfors finns på marknaden.

Cobra Biologics i Matfors

Vid Cobra Biologics i Matfors arbetar ett hundratal personer. Företaget är en internationell kontrakttillverkare, som utvecklar och tillverkar biologiska och farmaceutiska produkter för pre-kliniska och kliniska prövningar samt för framställer produkter och läkemedel för marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.