Hör specialistläkare Petra Medeill om svårt sjuka covid-19 patienternas långa väg tillbaka. Foto: Per-Erik Ström/Eva Harström, SVT

Covidpatienter kan få långvariga psykologiska problem

Publicerad

För de svårast sjuka covidpatienterna är det lång väg tillbaka. Förutom lungskador kan det även handla om till exempel ångest eller förvirringssymptom. För att hjälpa covidpatienterna med rehabiliteringen har regionen startat en post-covid uppföljning.

De flesta covidpatienter i länet som vårdats på intensivvårdsavdelningen har blivit kvar i över två veckor. Efter så lång tid – liggandes i respirator – kan det ta månader att återhämta sig.

– Den stora utmaningen är framförallt syresättning och andning, men också att de ofta är muskelsvaga, säger Petra Meidell, specialistläkare i geriatrik i region Västernorrland.

Lungorna tar tid att läka

Om de som varit svårast sjuka blir fullt återställda är för tidigt att säga.

– Vi vet fortfarande inte hur långtidsprognosen ser ut, säger Petra Meidell,

För covidpatienter finns även risk för psykiska, långvariga symptom. Det kan handla om dåligt minne och förvirringssymtom. Patienterna kan också drabbas av ångest eller hallucinationer. Region Västernorrland har därför startat en ny form av uppföljning de kallar post-covid.

Patienter ska undersökas

– Tanken är att vi strukturerat ska göra en screening för att kunna påvisa eventuella restsymptom, psykologiska eller kognitiva, men även fysiska, säger Petra Meidell.

En rehabiliteringskedja har skapats där specialistvård, primärvård och kommuner hjälps åt i rehabiliteringen av patienter. Men det är inte alla som drabbas så allvarligt.

– Vi ser många patienter som återhämtar sig, som kan skrivas ut till hemmet och inte har så mycket restsympton, påpekar Petra Meidell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.