Två vintersugna själar uppe på ett vintrigt Södra berget. Foto: Simon Fredling Jack/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vinter uppe på Södra berget – i oktober (!)

Publicerad

Den är redan igång i vissa delar i landet.
Nu närmar sig längdskidsäsongen länet.
Framför allt på Södra berget i Sundsvall.

I både Bruksvallarna och i Vålådalen är säsongen i full gång.

Men åka skidor – redan i oktober? I Sundsvall! Är undertecknade galna. Nja, inte än i alla fall.

Ett tätt vitt täcke hade lagt sig på marken efter det snöfall som föll över Sundsvall på tisdagen. Och det hade lockat ut ett par snösugna själar i det vintriga landskapet uppe på Södra berget i Sundsvall.

– Jag åker någonting som kallas snowskate. Jag såg på webbkameran att det var snö här uppe (Södra berget), så därför passade jag på. Snowskate är inte så vanligt och det är roligare än att åka skateboard, säger Örjan Markusson.

”Två kilometersslinga”

Men ljummet väder är att vänta och det täcke snö som landat kommer obönhörligen att tina bort. Men lugn bara.

Då är det tur att en en stor hög, draperad med sågspån, står och bidar sin tid där uppe. Under gömmer sig nämligen sparad snö som man inom snar framtid alltså har som ambition att strö ut och sedan dra längdskidspår på. 15 november är ett preliminärt datum.

– Vi har som ambition att lägga ut konstsnö, det som vi har sparat, den 15 november, säger Henrik Lindén friluftschef på Sundsvalls kommun.

- Men det beror helt på hur väderleken kommer att se ut fram till dess. Långtidsprognosen just nu säger att det kommer vara plusgrader i tio dygn, då är det inte roligt. Man vill ju gärna ha nattemperaturer som är minusgrader för att det ska kännas tryggt att lägga ut. Vi har ambition att börja jobba med det och nånstans i mitten av november vill vi kunna ha vår sparade snö ute i spåret och kunna ha en två kilometersslinga åtminstone, säger Henrik Lindén.

Sedan får man snällt vänta på mer pålitligt kallt väder, som håller i sig under en längre period, innan det är värt att veva igång snökanonerna.

– Så fort det kommer att vara minusgrader, och vi känner att det är värt det, så kommer vi börja spruta snö.

En snörik vinter följdes av en gassande het sommar.

”Finns alltid sug”

Hur klarade sig snöhögen?

– Det har smält undan mer i år än vad det gjorde i fjol, men vi utgick med en större hög än då. Vi har bättre förutsättning att lägga ut snö nu.

Har ni märkt av nåt sug?

– Det finns alltid ett sug att få stå tidigt på skidor, en del har frågat och när vi tror att vi sätter igång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer