”Då måste vi sova på gatan”

Uppdaterad
Publicerad

I det omdiskuterade migrantlägret i Sundsvall tas regeringsutredningen emot med oro.

Den nationella samordnaren Martin Valfridsson kom ju under måndagen med en rad förslag som rör utsatta EU-medborgare. En av hans uppmaningar handlar om att man ska undvika att skänka pengar till tiggare.

– Då blir det väldigt svårt, då kommer vi att bo på gatan, säger Daniela Tànase, som bor en av de 20-talet husvagnar som finns i lägret i Sundsvall.

Pengar till mat

Många som bor här är beroende av pengarna som skänks. Laurentsu Falcar berättar att han kan få ihop mellan 50 och 70 kronor per dag.

– Här har vi möjlighet att sitta och tigga och tjäna någon krona till maten så att vi kan äta någonting, säger han.

Flera av dem säger att det blivit svårare att få ihop pengar på dagarna. Och de tror att dagens uttalanden från Martin Valfridsson kan göra att det blir ännu svårare. Men de trivs i Sverige och har inga planer på att flytta.

”Många är snälla”

– Men samtidigt finns det personer i Sverige som är snälla och hjälper oss väldigt mycket, säger Laurentsu Falcar.

– Många lever enbart på att tigga. Skulle man kunna hitta jobb skulle man självklart inte sitta och tigga på gatan, säger Mircea Vasilicà Tudorian som bor i en av husvagnarna i migrantlägret.

Jobb men ingen bostad

Vi träffar ett tiotal migranter i kylan vid husvagnslägret i Sundsvall. Mircea är en av dem. Han har fått ett jobb på en firma i närheten och har personnummer och visar papper från Skattemyndigheten. Men trots det har han ingen fast bostad.

– Det finns ingen som kan hjälpa mig och jag vet inte var jag ska vända mig. Jag skulle vilja ta hit min familj och bosätta mig i Sverige, inte sitta i en husvagn, säger Mircea.

Uppmaningen om att inte skänka pengar till tiggarna skulle inte drabba honom personligen, säger han.

– Jag fick anställning så för mig gör det ingenting, men det blir svårt för de andra, som inte får något jobb säger han.

Sova på gatorna

Regeringens utredare tycker inte heller att kommunerna ska erbjuda särskilda platser för migranterna. Något som väcker frågor hos migranterna vi träffar.

– Kommer de att kasta ut oss härifrån nu? frågar sig Daniela Tànase.

– Då blir det värre. Då måste vi sova på gatorna, eller på stationen. Vad kan vi göra annars? säger Laurentsu Falcar.

Vill stanna i Sverige

Men även om förslagen skulle bli verklighet har de inga tankar på att lämna Sverige. Alternativet är värre, tycks de alla överens om.

– Rumänien är korrumperat och där är det verkligen dåligt. Där måste man vara kriminell för att överleva, säger Laurentsu Falcar och får medhåll av de andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet