Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dålig luft och buller – nytt försök att få E4-tunnel i Örnsköldsvik Foto: SVT/Anna Quayle

Dålig luft och buller – nytt försök att få E4-tunnel i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 22 000 fordon per dygn passerar genom centrala Örnsköldsvik och i årtionden har en omdragning av Europavägen utanför centrum diskuterats.
Nu gör Örnsköldsviks kommun ett nytt försök att få en tunnel prioriterad bland kommande nationella infrastruktursatsningar.
– Frågan är oerhört viktig – både för trafiksäkerheten och miljön, säger kommunalråd Per Nylén (S).

När regeringen 2018 tog beslut om infrastruktursatsningar fram till och med 2029 fanns inte E4-tunneln med och projektet saknar därmed finansiering. Men Örnsköldsviks kommun har inte gett upp utan fortsätter att driva frågan.

– Den nationellla planen ska revideras framöver och då är vår ambition att en ny dragning av E4 ska prioriteras, säger Per Nylén (S).

Infrastrukturavgift utreds

En mätning av den tunga trafiken har genomförts och studien ska ge mer information detaljerad information om den yrkesmässiga trafiken.

– Trafikverket arbetar tillsammans med kommunen för att ta fram ett så bra underlag som möjligt då vi också ser att nuvarande lösning med all trafik genom centrum inte är bra. Under hösten kommer vi bland annat att analysera möjligheten att ta ut en infrastrukturavgift som ett sätt att delfinansiera investeringen, Per-Henrik Fjärdin, planerare på Trafikverket.

”Många som står upp för det här”

Frågan om en omdragning av E4 har varit aktuell sedan 60-talet och på senare år har huvudalternativet varit en tunnel genom Åsberget.

Vad är det som talar för att projektet ska tas upp den här gången?

– Vi har bra uppbackning från näringlivet, Regionen, våra kommuner i länet och Umeåregionen. Det är många som står upp för det här, säger kommunalråd Per Nylén (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

E4-tunnel

Mer i ämnet