Dålig sommar bra för skogen

Uppdaterad
Publicerad

Den regniga sommaren har mottagits med blandade känslor av många. Men på Skogsstyrelsen är man nöjd. Vädret har varit bra för skogen.

– Det dåliga semestervädret har gynnat granarna, säger Niklas Åberg på Skogsstyrelsen.

Det myckna regnandet har varit bra för granen. Skogen stärks och det kan leda till minskat angrepp från den fruktade granbarkborren. Granarna utvecklar sitt rotsystem och har större möjligheter att bilda kåda som dränker granbarkborrarna.

Fruktad skalbagge

Den bara fem millimeter långa skalbaggen kan ta kål på stående skog och orsaka stora skogsskador. Den har gynnats av de senaste årens stormar, eftersom den trivs på nyligen döda träd.

Full fångst i fällorna

Skogsstyrelsen har tidigare i år aviserat ökat beredskap inför väntade angrepp i år och nästa år. Ett led i bekämpningen är utplacerandet av fällor. Och i år visar fällorna på ökad fångst och svärmning.

– Det verkar som om fångsterna varit något större och efter kusten fick vi två generationer i fjol så de hann ju öka på sig betydligt mer än de brukar, säger Niklas Åberg.

Hoppfull prognos

Fällorna, som varit placerade i Torpshammar, Sollefteå, Godmark och Sundsvall, bland annat, har visat på hög förekomst av barkborrar även i sommar. Men trots en liten ökning så har vädret stor betydelse för bekämpningen. Så pass mycket att skadeprognosen för nästa år skrivs ner.

– Den visade på att i värsta läget skulle det kunna bli angrepp motsvarande skogsbranden i Västmanland. Så mycket skog skulle kunna bli dödad. Men nu har ju sommaren varit som den varit så vi har inte någon prognos för något värstaläge längre. Det blir nog mindre än hälften mot vad vi trodde som blir angripet, säger Niklas Åberg

Jobbat för högtryck i lågtryck

För att minska angreppen måste avverkat granvirke transporteras bort senast 15 juli i norra Sverige. Reglerna tillåter att mindre volym skadad gran får lämnas kvar i skogen i de värst drabbade områdena, däribland Västernorrland. På Skogsstyrelsen har man uppfattningen att reglerna efterlevts ganska bra i år.

– Den bild jag har är att man körde för högtryck i början av sommaren. Man har fått bort mycket skadad skog vid hyggeskanterna, säger Niklas Åberg.

Uppgivna skogsägare

Men han säger också att det finns en viss uppgivenhet bland skogsägarna.

– Det har ju varit två stora stormar på ganska kort tid så det är klart att många är ganska less.

Fakta om granbarkborren

Granbarkborren lever under bark eller i ved på nyligen döda träd. Den kallas också åttatandad barkborren. Om granbarkborrarna blir många kan de angripa och döda stående granar. Granbarkborren har normalt en ettårig levnadscykel. I (april) maj-juni inleds svärmningen. Den söker då lämpligt material att föröka sig i. Bäst är vindfällen och kvarlämnat virke där virket ännu inte har torkat, samt försvagade träd i solvarma lägen.

Hanarna borrar sig in under barken och anlägger en parningskammare. På liggande träd angrips ofta hela stammen. Ingångshålet är cirka 2-3 mm stort och avslöjas av brunt borrmjöl eller av rinnande kåda. Från parningskammaren gnager varje hona en modergång i stammens längdriktning. Äggen läggs utmed den cirka 10 cm långa gångens sidor.

Granbarkborrarna för med sig blånadssvamp som snabbt infekterar veden, vilket leder till försämrad virkeskvalitet.

(källa Skogsstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.