Nils-Olov ”Nicke” Gärdin förklarar var som gäller vid privata fester. Foto: Tiffany Lind/SVT

Polisen: Därför gäller inte begränsningen vid privata fester

Publicerad

För ett par veckor sedan arrangerades en studentfest för 150 personer på O'Learys i Örnsköldsvik. Initiativet väckte frågor eftersom regeringen tidigare infört restriktioner på max 50 personer vid allmänna sammankomster.

Hur kan man arrangera en fest för fler än 50 gäster? Vem ser till att restriktionerna följs? Gäller inte förbudet vid privata fester? Frågorna var många efter att det blev känt att gymnasieskolans festkommitté arrangerat en studentfest efter att regeringen beslutat om restriktioner.

Så, vad är det som gäller egentligen? Vi bad Nils-Olov ”Nicke” Gärdin, ansvarig på tillståndsenheten och poliskommissarie, att förklara.

– Vid privata fester är det Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller. Det är inte lagstiftat om privata fester utan det är ju upp till folks goda omdöme. Vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster då kan polisen göra tillsyn.

Arrangören ansvarig

Restriktionerna gäller alltså bara vid allmänna sammankomster och vid offentliga tillställningar. Vid privata fester, i det här fallet i en restaurang som har tillstånd för 50 personer på dansgolvet plus 100 personer på övriga ytor, är det arrangören som ansvarar för att tillståndet efterlevs.

– Där gäller det att arrangören har koll på det. Det är ju han eller hon som blir ansvarig om det är så att det skulle vara till exempel 52 personer på dansgolvet.

Går det verkligen att ha den kollen?

– Det krävs ju rejält med personal för att ha den kollen och då kostar det förmodligen mer än vad det smakar.

Olämpligt med studentfester

Det vilar alltså ett stort ansvar på den som arrangerar privata fester och nu när studenten väntar för många gymnasieelever lär fler fester arrangeras. Med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det lätt att frågor om lämpligheten kring förfarandet väcks.

– Jag tycker inte att det är lämpligt. Inte med dagens situation med den pandemi som vi har. Då ska man nog avstå från sådana saker över huvud taget.

Dessa berörs av regeringens restriktioner

Allmänna sammankomster:

• Sammankomster som utgör demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet

• Föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning eller för att meddela allmän eller medborgerlig bildning

• Sammankomster som hålls för religionsutövning

• Teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk

• Andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas.

Offentliga tillställningar:

• Tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning

• Danstillställningar

• Tivolinöjen och festtåg

• Marknader och mässor

• Andra tillställningar som inte är att anse som allmänna sammankomster eller cirkusföreställningar.

Förbudet gäller inte för de som vistas i större folksamlingar på till exempel allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.