Margit Ulander PRO Kramfors är kritisk till förslaget. Foto: Barbro Sellin SVT

Kommunens underskott kan leda till färre matleveranser

Publicerad

BAS-nämnden i Kramfors har ett underskott på 43 miljoner inför 2018.
Ett förslag på besparingsåtgärd är att leverera mat till äldre en gång i veckan istället för varje dag.

Idag lagas maten till matlådorna i centralköket i Kramfors. Hemtjänsten levererar sedan maten hem till kunden varje dag. Nu öppnar BAS-nämnden, bistånds- arbetsmarknads- och sociala servicenämnden i Kramfors för att maten ska lagas på annan ort för att spara pengar.

Gas i matlådorna

Kommunen utreder om man ska använda sig av en produktionsmetod där en gasblandning tillsätts som gör att maten håller längre. Det innebär att kunden får en leverans med sju matlådor en gång i veckan och det blir billigare för kommunen. Men pensionärerna i Kramfors tycker inte om förslaget.

Gillar inte förslaget

– Jag blir ledsen när jag hör sånt här. De gamla som byggt upp det här landet borde få näringsrik och bra mat, färsk mat, säger Anni-Maria Lokka, Internationella kvinnoföreningen Kramfors.

– Det här borde ju staten se till att det blir bättre bidrag så att vi kan behålla den standard som har varit, säger Margit Ulander PRO Kramfors.

Om förslaget blir verklighet kommer matlådorna inte längre att kunna produceras lokalt.

Kostchef Katharina Lindström menar att kommunen i dagsläget inte kan leverera matlådor som kan hålla i sju dagar.

– Det skulle innebära en stor investering, uppåt 20 miljoner kronor som vi har visat på, säger Katharina Lindström, kostchef på Kramfors kommun.

Jonne Norlin (S), ordförande BAS-nämnden, vill undersöka om någon extern kan göra matlådorna.

– Vi vill undersöka om kan någon annan göra det till samma kvalité, till ett annat pris. Vi måste utgå från de siffror vi vet idag och de krav vi har från fullmäktige, säger Jonne Norlin (S), ordförande BAS-nämnden.

”Stor kundnöjdhet”

Kostchefen i kommunen vill helst att det ska fortsätta som hittills. Centralköket i Kramfors kommun levererar 1400 matlådor per vecka och 95 procent är nöjda med vad de får.

– Absolut så skulle jag vilja fortsätta som det är idag eftersom vi har stor kundnöjdhet, säger Katharina Lindström, kostchef Kramfors kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.